7 listopada 2018

Cynamonowe gwiazdki

Delikatne ciasteczka na bazie białka, bez mąki, którą zastępują mielone migdały i orzechy laskowe. Prawdziwy przysmak na święta

 

Składniki na 50 ciasteczek:
  • 3 białka
  • 300 g cukru pudru
  •  szczypta soli morskiej
  •  200 g mielonych orzechów laskowych
  •  300 g mielonych migdałów
  •  2 łyżeczki cynamonu
  •  2 łyżki likieru migdałowego lub aromat migdałowy      

   


Ubic bialka, dodac do nich cukier i ubijac jeszcze chwile, do momentu, az masa bedzie blyszczaca. Odlozyc 2-3 lyzki. a reszte wymieszac z orzechami laskowymi, migdalami, cynamonem i sola, az powstanie geste  ciasto. Wlozyc  ciasto do lodówki na 10-15 minut, nastepnie je rozwalkowac i wyciac gwiazdki. Ciasto jest lepiace, dlatego nalezy posypac powierzchnie do walkowania cukrem pudrem. Foremke do wwycinania gwiazdek równiez maczac czesto w cukrze pudrze. Nastepnie posmarowac gwiazdki odlozona masa bialkowa i piec je na najnizszej szynie w temp. 120° C ok.15 minut,  nastepnie zmniejszyc temperature do 100° C i piec dalsze 25 minut. Opcjonalnie mozna  piec 15 minut w temp. 150° C



Ciasteczka po upieczeniu sa bardzo miekkie, ale twardnieja po ostudzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz