2 grudnia 2018

Krewetki z pikantnymi gruszkami

Niecodziennie przyrządzone krewetki ze slodko-ostrymi gruszkami. Szybkie  i proste danie o niepowtarzalnym  smaku.

Składniki na 4 porcje:
  • 16 surowych krewetek
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 gruszki
  • 4 plasterki imbiru
  • ½ laski wanilii
  • ¼ l soku gruszkowego
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sok cytrynowy
  • sól, pieprz, cukier

Umyc gruszki, przekroic i wyciac gniazda nasienne a nastepnie pokroic w kostke. Szalotki i czosnek równiez obrac i pokroic w kostke. 
Zagotowac sok gruszkowy redukujac go o polowe. 
Podgrzac maslo w rondelku, dodac gruszki i szalotki i smazyc az do szklistosci. 
Dodac trochę cukru, wlac sok z gruszki, dodac imbir, czosnek, 1 papryczke chili i pól laski wanilii. Dusic gruszki przez ok. 5 minut na malym ogniu. Doprawic do smaku sola, cukrem i odrobina soku z cytryny.

Jesli krewetki nie zostaly obrobione, usunac pancerzyki i jelita, oplukac, a nastepnie przepolowic  wzdluz do polowy  dlugosci, aby uzyskac ksztalt "motyla".
Drobno posiekac chilli i czosnek. Rozgrzac na patelni oliwe i smazyc krewetki przez ok.1 min. Doprawic sola i pieprzem, dodac chili, imbir i czosnek i smazyc wszystko przez kolejne 1-2 minuty, ale nie dluzej, jedynie do momentu, gdy zmienia kolor na rózowy, aby pozostaly chrupiace.

Ulozyc letnie gruszki na talerzu, na  nich krewetki. Jesli lubimy, mozemy posypac posiekana pietruszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz