5 stycznia 2018

Chrupiące plasterki jabłka

Chrupiące plasterki jabłka smażone w bułce tartej z pestkami dyni. Mogą być deserem, ciepłą kolacją, a nawet słodkim daniem głównym, ponieważ są nie tylko bardzo smaczne, ale i sycące.


Składniki na 4 porcje:
  • 4 słodko-kwaśne jabłka 
  • 600 ml soku jabłkowego
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 2 laski cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g bułki tartej
  • 60 g mielonych lub siekanych pestek dyni
  • kilka łyżek mąki
  • 1-2 jajka
  • 400 g lodów waniliowych
  • masło klarowane (1/2 cm wysokości w patelni)
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne i porkroic w plastry grubosci ok. 1 cm.
Zagotowac sok z winem, cukrem i cynamonem, dodac plastry jablek i gotowac jeszcze ok. 6 min. 
Jablka przecedzic przez sito, plyn odstawic (podgrzany smakuje jak jablkowy poncz) 
Mielone lub siekane pestki dyni wymieszac z bulka tarta, jablka "wysuszyc" miedzy 2 warstwami recznika papierowego a nastepnie obtoczyc w mace, jajku i mieszance bulki tartej z pestkami dyni. 
Smazyc na zloty kolor, nastepnie polozyc na reczniku papierowym, aby zebrac nadmiar tluszczu.

Posypac cukrem pudrem, podawac np. z lodami waniliowymi i ewentualnie z jablkowym ponczem pozostalym z gotowania jablek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz