15 czerwca 2018

Sałatka z młodych liści buraka i szpinaku

Popularna sałatka z gorgonzolą (lub innym serem pleśniowym) i gruszką, tym razem z innymi sałatkami - z bardzo smacznymi młodymi liśćmi buraka i szpinaku. Szczególnie liście buraków mają delikatny, słodko-kwaśny smak, który dobrze komponuje się z serem i gruszkami. Zamiast tradycyjnych orzechów włoskich dodałam prażone i posiekane orzechy laskowe. Całość dopełnia pomarańczowy dressing z oliwy z oliwek, białego octu balsamicznego, miodu i soku pomarańczowego.

Składniki na 2 porcje:
  • garść młodych liści szpinaku
  • garść młodych liści buraków
  • 1 gruszka
  • 100 g sera gorgonzola
  • garść orzechów laskowych
  • pieprz
Dressing:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przygotowac pomaranczowy dressing ze wszystkich skladników.

Liscie umyc i wysuszyc na papierowym reczniku.
Orzechy uprazyc bez tluszczu, ostudzic i posiekac.
Gruszke pokroic w plasterki, a ser w kostke.
Polac liscie dressigiem, dodac gruszke, orzechy i ser.

Podawac solo lub z dodatkami. Mozna oczywiscie wybrac salaty wg. uznania np. tradycjne rukole, roszpunke lub salate rzymska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz