28 września 2022

Zupa z dyni w orientalnym stylu

Przepis na zupę z dyni, tym razem bez owoców ale z batatami i marchewką, mlekiem kokosowym i orientalnymi przyprawami, które nadają jej niepowtarzalnego smaku.


Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 2 średnie bataty
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 kapsułka kardamonu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ras el hanout lub harissy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 50 g pestek dyni
  • trochę oleju z pestek dyni

Hokkaido umyc, usunac nasiona i pokroic na kawalki. Obrac marchewki i bataty, i takze pokroic na kawalki,  to samo zrobic z cebula, imbirem i czosnkiem.
Uprazyc  kumin na suchej patelni az nabierze aromatu. Otworzyc kapsulke kardamonu i wyjac nasiona. W duzym garnku rozgrzac oliwe i najpierw podsmazyc  imbir, czosnek i cebule i dodac polowe wszystkich przypraw i podsmazyc.

Dodac warzywa i dobrze wymieszac,  wlać tyle bulionu aby wszystko przykryl,  dodac kardamon i sól, a nastepnie gotowac warzywa do miekkosci ok. 15-20 minut. Dodac mleko kokosowe i wszystko drobno zmiksowac. W razie potrzeby dodac mleko kokosowe i bulion  do uzyskania pozadanej konsystencji. Doprawic zupe reszta przypraw i ewentualnie chili.
Uprazyc pestki dyni na patelni bez tluszczu. Podac zupe z pestkami dyni i odrobina oleju z pestek dyni.

2 komentarze:

  1. Pyszna i aromatyczna zupa. Doskonale dobrane składniki.
    Zrobię koniecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i polecam, przyprawy dodaja niezwyklego smaku :)

      Usuń