28 grudnia 2022

Zupa fasolowa z maślanką

Zupa ta nie wymaga dużo pracy ani czasu - a do tego jest tania i zawiera niewiele składników. Maślanka sprawia, że ​​zupa jest bardzo lekka i prawie orzeźwiająca. Można do niej dodać zamiast fasoli mrożoną kolorową mieszankę warzyw, a zamiast ziemniaków bataty -  we wszystkich wariantach efekt bedzie zadawalający.


Składniki dla 4 osób:
  • 8 średnich ziemniaków
  • 400 ml bulionu warzywnego 
  • 300 ml śmietany
  • 600 g mrożonej fasolki szparagowej 
  • 800 ml maślanki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól, pieprz


Ziemniaki obrac, umyc i pokroic w drobna kostke.
Podgrzac bulion i gotowac w nim pokrojone w kostke ziemniaki do miekkosci, a nastepnie lekko rozgniesc tluczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodac smietane.

Nastepnie dodac fasole i gotowac przez kolejne 5 minut. Lekko ostudzic zupe  a następnie dodac maslanke.
Doprawic octem, sola i pieprzem i krótko podgrzac, ale nie doprowadzic do wrzenia – inaczej moze sie zwazyc.

4 komentarze:

  1. Oryginalne i pyszne połączenie składników. Z przyjemnością spróbuję takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadmiar maslanki byl powodem powstania tego pomyslu, smak poczatkowo niecodzienny, stal sie wkrótce moim ulubionym:) Najbardziej lubie wersje z batatami.

      Usuń
  2. Marylko, Babcia Bronia mogłaby wymyślić taki przepis! Tylko, że pewnie byłoby tam inne warzywo, bo fasolki nie uprawiała. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mam wyboru, bo wszystko kupuje :) Ale robilam juz ja z innymi warzywami - rosolowymi, z cukinia, z batatami zamiast ziemniaków. Kazda wersja jest inna w smaku, ale wszystkie sa doskonale.

      Usuń