9 lipca 2018

Sałatka z panierowanym serem feta

Obecnie jedna z moich ulubionych - prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka z roszpunką, pomidorami, papryką i panierowanym serem feta, skropionym czerwonym kremem balsamicznym.

Składniki na 2 porcje:
  • 200 g sera feta 
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 30 g bułki tartej z pełnego ziarna
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 4-5 garści roszpunki lub innej sałaty
  • 10 pomidorków wiśniowych
  • 1/2 papryki
  • 1 dymka
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • czerwony ocet lub krem balsamiczny

Najpierw smazymy ser feta. Make razowa wymieszac z papryka, ubic jajko z sola i pieprzem, zetrzec parmezan i wymieszac z bulka tarta w proporcji 1:1.
Ser feta pokroic na 12 mniej wiecej równych prostokatów, obtoczyc je najpierw w mace, pózniej w jajku i na koniec w panierce z parmezanem. Smazyc na oliwie z oliwek do uzyskania zlotego koloru.

W tym czasie przygotowac salate, wymieszac z pomidorami, papryka i dymka, a z oliwy i octu balsamicznego zrobic sos winegret.
Jesli uzywamy kremu balsamicznego, doprawic salate sola i pieprzem, polac oliwa i na koniec skropic kremem balsamicznym.

Salate podajemy ze smazonymi kawalkami sera feta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz