12 lipca 2018

Sałatka na upały

Smaczna sałatka na upały z sosem pomarańczowo-musztardowym. Doskonale smakuje również z prażonymi orzechami lub suszonymi śliwkami.

Składniki na 3 porcje:
  • dowolna sałata
  • 1/2  pomarańczy
  • 250 g sera feta
  • 1/2 awokado
  • 3 łyżeczki żurawiny
  • 3 łyżeczki migdałów (słupki)
Dressing pomarańczowo-musztardowy:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowac dressing pomaranczowo-musztardowy. 
Wycisnac pomarancze i uzupelnic woda do 100 ml, nastepnie dodac sok z cytryny, miód, musztarde, sól i pieprz i mieszac wszystko do uzyskania jednorodnego sosu. Nastepnie dodac olej słonecznikowy i miksowac przez kilka sekund, az powstanie lekko kremowa masa. 

Pokroic wszystkie swieze skladniki (ser feta, awokado, zurawine i filety pomaranczy) na małe kawalki i uprazyc bez oleju slupki migdalów. Wszystko wymieszac z salata i polac dressingiem.

Podawac natychmiast do spozycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz