8 marca 2019

Arancini z ostrym jabłkowym sosem

Arancini to panierowane kulki ryżowe nadziewane mięsem, warzywami, grzybami, serem lub owocami morza. To tradycyjne danie sylijskie znane jest również w słodkiej wersji. Taka właśnie jest moja wersja, na którą składa się szafranowe risotto ugotowane dzień wcześniej i jabłka z rodzynkami marynowanymi w amaretto. Do tego ostry sos jabłkowy z imbirem i chili.

Składniki dla 4-6 osób:
  • 500 g szafranowego  risotto
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 jabłko
  • 1 kieliszek Amaretto
  • bułka tarta
  • 50 g mąki
  • 2-3 jajka
  • tłuszcz roślinny (np. olej słonecznikowy)
Składniki sosu jabłkowego:
  • 4 jabłka
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 kawałek imbiru (około 2 cm) 
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ l soku jabłkowego
  • lody  waniliowe
Składniki sałatki z cytryny:
  • 1-2 duże cytryny z Amalfi
  • alternatywnie: 1 cytron
  • oliwa z oliwek
  • biały krem balsamiczny
  • sól morska

Arancini mozna  przygotowac z resztek risotto. Ze swiezo ugotowanego risotto w  slodkiej wersji mozliwie bez czosnku. 
Ostudzic  risotto lub przygotowac dzien wczesniej.
Jablko obieramy i kroimy w bardzo male kostki mieszamy z rodzynkami i amaretto i marynujemy co najmniej  przez pól godziny. 
Kladziemy na dlon lyzke risotto i wypelniamy kilkoma marynowanymi kawalkami jablka i  rodzynkami, przykrywamy  reszta ryzu i formujemy male kulki. Obtaczamy kulki najpierw  w  mace, potem w jajku i bulce tartej. Smazymy w glebokim tluszczu roslinnym kilka minut, az beda zlotobrazowe i chrupiace.
Po usmazeniu kladziemy na papierowy recznik, aby pozbyc  sie  zbednego tluszczu.

Jablka na sos jablkowy obieramy i kroimy na kawalki. Wsypujemy  cukier do rondla i karmelizujemy, dodajemy sok jablkowy, kawalki jablek, chili i imbir. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Nastepnie wyjmujemy przyprawy i przecedzamy jablka przez drobne sito.

Arancini podajemy z sosem jablkowym i resztkami nadzienia lub  sosem jablkowym i lodami waniliowymi. Poczekac chwile, az lody  zaczna sie rozpuszczac i zmieszaja z sosem jablkowym.

Arancini smakuja równiez z salatka cytrynowa, ale aby salatka cytrynowa była smaczna i niezbyt kwasna, wazne jest, aby do niej stosować cytryny z Amalfi lub cytron, a nie konwencjonalne odmiany cytryn, gdyz  tylko one sa lagodne i aromatyczne.
Umyc cytryny i pokroic lub zetrzec na cienkie plasterki, skropic oliwa z oliwek i  bialym kremem balsamicznym. W zalezności od smaku mozna posypac sola morska.
Taka  salatka  nadaje sie nie tylko do slodkiej wersji arancini, ale i  jako dodatek do miesa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz