9 kwietnia 2018

Chrupiąca kaczka ze śliwkami

Smaczny, chrupiący filet z kaczki ze śliwkami i jabłkiem w czerwonym winie porto. Idealny szybki obiad lub gorąca kolacja.


Składniki dla 2 osób:
  • 1 pierś kaczki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu rozmarynowego
  • 200 ml wywaru z kaczki
  • 2 małe cebule
  • 1 twarde jabłko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej (np. Fleur de Sel)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu z Espelette lub czarnego pieprzu
  • 100 ml czerwonego wina porto
  • 5 suszonych śliwek 
  • 1 łyżeczka skrobi
  • 2 gałązki estragonu

Skóre fileta nacinac ukosnie, tworzac romby.
Z przyprawy do piernika, miodu i 2 lyzek goracej wody zrobic marynate, wysmarowac nia mieso i odstawic na ok. godzine do lodówki. 
Gotowac rosól z kaczki redukujac jego objetosc do polowy, w tym czasie obrac cebule i jablko i pokroic w kostke. 
Mieso smazyc na oliwie, strone ze skóra ok. 3 min. druga strone ok. 2 min., nastepnie piec w piekarniku  na drugiej szynie od dolu w temp. 160° C ok. 10-15 min. 
W pateni z tluszczem po kaczce smazymy a nastepnie dusimy do miekkosci cebule i jablko, pod koniec dodajemy sliwki, rosól, porto i posiekany estragon. 
Dusimy tak dlugo, az sos zredukuje sie do polowy. 
Pod koniec dodajemy rozpuszczona w wodzie skrobie i doprawiamy sola i pieprzem.

Podawac z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz