17 lutego 2020

Wiosenna sałatka

Choć była to najpopularniejsza sałatka na naszym stole wielkanocnym, świetnie smakuje również bez żadnej okazji jako przekąska lub dodatek do lekkiej kolacji.


Składniki na 4 porcje:
  • 200 g mieszanej sałaty
  • 1/2  pęczka niedźwiedziego czosnku
  • 1 gruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju z orzechów
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 4 cienkie plastry gotowanej szynki
  • 100 g parmezanu

Umyc salate i czosnek niedzwiedzi i dobrze wysuszyc. Pokroic 3-4 liscie czosnku na kawalki, reszte czosnku zblendowac z oliwa. Gotowac jajka  przez ok. 6-7 minut. Umyc gruszke, wyciac rdzen i pokroic na cienkie plasterki.
Wycisnac cytryne i wymieszac olej z orzechów, olej lniany i taka sama ilość oliwy z oliwek z sokiem z cytryny. Doprawic winegret sola, pieprzem i cukrem.
Polozyc plastry szynki na talerzu, na nia garsc salaty i skropic sosem winegret. Na salacie ulozyc pokrojony czosnek niedzwiedzi  i polówki jajka doprawione sola, pieprzem i pesto.
Dodac do salatki cienkie plasterki gruszki.

Podawac z parmezanem startym na wiórki.

2 komentarze:

  1. Na czym pokroiłaś te gruszki? Pewnie na mandolinie, nie mam, niestety...

    OdpowiedzUsuń
  2. Musialam najpierw sprawdzic, co nazywasz mandolina :)
    Tak, masz racje, ja uzywam bardzo czesto, bo salatki robie wlasciwie codziennie, a twarde owoce czy warzywa najlepiej mozna na niej pokroic. Nie tylko gruszki, ale i ogórki, dynie, kapuste, kalarepke - my to wszystko jemy tez na surowo.

    OdpowiedzUsuń