8 czerwca 2022

Szparagi pieczone w szynce

Gotowane szparagi z szynką to już klasyk sezonu szparagowego. Inną formą są szparagi zapiekane w szynce, z parmezanem, śmietaną i ziołami. Wyśmienicie smakują nie tylko jako główne danie, ale również na zimno jako przekąska.


Składniki na 10 sztuk:

  • 10 białych szparagów
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 150 g parmezanu
  • 10 cienkich plasterków gotowanej szynki
  • 200 ml śmietany
  • oliwa z oliwek
  • 5 dymek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 5 gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz

Obrac szparagi i usunac wysuszone konce. Gotowac przez ok. 6-7 minut, az beda al dente, nastepnie ulozyc je na reczniku kuchennym i osuszyc.
Rozlozyc plastry szynki, owinac nimi kazdego szparaga osobno  ulozyc na blasze do pieczenia. Zetrzec ser.

Roladki szparagowe posypac startym serem i polac smietana. Wszystko skropic oliwa.
Ustawic górny grill piekarnika na najwyzsza temperature i piec szparagi przez ok. 5-6 minut, az ser sie rozpusci, a smietana lekko zgestnieje.
W miedzyczasie umyc dymke, natke pietruszkę i rozmaryn i bardzo drobno posiekac. Wydrazyc pestki z pomidorów i miazsz pokroic w cienkie plasterki. Roladki szparagowe wyjac z piekarnika, doprawic sola i pieprzem i posypac ziolami i pomidorami.
Kto lubi moze je juz zapiec z pomidorami.

Szparagi mozna spozyc jeszcze cieple, ale na zimno smakuja równie wysmienicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz