24 czerwca 2022

Zupa z arbuza

Arbuzy lub inne melony są idealne szczególnie w upalne dni. Zawierają ponad 90% wody, więc aby były nie tylko smaczne, ale i  bardziej pożywne i miały kremową konsystencję dodajemy trochę twarogu i oleju lnianego. Czarnuszka nadaje zupie lekko orientalnego smaku. Przygotowanie zajmuje kilka minut, ale niezwykły smak pozostanie na długo w naszej pamięci.


Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 arbuza
  • 125 g malin
  • 80 g twarogu
  • 30 ml oleju lnianego
  • 1 łyżeczka prażonej czarnuszki
  • 1 organiczna cytryna
  • sól, pieprz


Melona obrac i pokroic na kawalki. Wlozyc do blendera i dodac maliny. 

Dodac twaróg, olej lniany, prazona czarnuszke i wszystko zmiksowac. Na koniec dodac skórke i sok z cytryny i doprawic zupe sola i pieprzem.

Najlepiej serwowac od razu, mozliwie w wysokich kieliszkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz