Cordon bleu to jedno z niewielu dań szwajcarskich znanych na całym świecie. Moja propozycja nieco różni się od oryginału, ponieważ zamiast cielęciny użyłam piersi z kurczaka, poza tym użyłam również innych składników oprócz klasycznego nadzienia z szynki i sera. Jako dodatek wybrałam domowy dip i frytki warzywne, zrobione nie tylko z ziemniaków, ale także z innych warzyw. Danie nie jest skomplikowane i nie wymaga zbyt wiele czasu.
Składniki dla 4 osób:
Frytki:
- 4 duże, woskowe ziemniaki
- 4 kolorowe marchewki
- 2 pasternaki
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Kurczak cordon bleu:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 plasterki gotowanej szynki
- 4 plasterki sera górskiego
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 50 g mąki panko
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól, pieprz
- neutralny olej
Alternatywne nadzienia:
- 2 świeże figi
- 0,5 rolki lekko dojrzałego miękkiego sera koziego
- 2 marynowane karczochy
- 50 g sera pleśniowego
Domowy dip:
- 4 ogórki konserwowe
- 0,25 pęczka szczypiorku
- 0,25 pęczka koperku
- 1 jogurt
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowac frytki. Rozgrzac piekarnik do 220° C (góra/dól). Ziemniaki i warzywa umyc, obrac i pokroic na frytki o grubosci palca. Wlozyc do miski, dodac papryke, sól, pieprz, oliwe z oliwek i make ziemniaczana. Dokladnie wymieszac frytki z przyprawami. Wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc na niej frytki. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut, az beda chrupiace.
Przygotowac mieso i nadzienie.
Oczyscic piersi kurczaka, usunac sciegna i skóre. Grubsze okazy lekko splaszczyc. Za pomoca dlugiego, ostrego noza zrobic kieszonke w miesie, ale nie przecinac go do konca.
Posolic zewnetrzna i wewnetrzna strone piersi. Szynke i ser górski zlozyc lub pociac na kawalki wielkosci kieszonek i wlozyc je do nich. Scisnac dwie czesci lub spiac wykalaczkami.
Kto chce moze nadziac mieso innymi skladnikami, np. serem plesniowym i marynowanymi karczochami lub miekkim kozim serem i swiezymi figami. Tutaj fantazja nie zna granic.
Przygotowac panierke. Roztrzepac jajka i dodac do nich odrobine papryki w proszku, ziól sródziemnomorskich, pieprzu i soli. Do oddzielnych misek wsypac make i mieszanke panko z bulka tarta.
Obtoczyc piersi w mace, nastepnie zanurzyc w mieszance jajecznej i na koniec obtoczyc w bulce tartej i lekko ja docisnac.
Smazyc piersi powoli na srednim ogniu az do uzyskania zlotego koloru (ok. 8 minut). Na ostatnie 2 minuty dodac do oliwy odrobine masla. Odsaczyc piersi na papierowym reczniku.
Na koniec przygotowac dip. Ogórki pokroic w drobna kostke. Ziola dokladnie umyc, osuszyc i posiekac. Umiescic przygotowane skladniki w misce, dodac jogurt i majonez a nastepnie wszystko wymieszac. Doprawic dwoma rodzajami musztardy, sola, pieprzem i odrobina wody ogórkowej.
Nalozyc piersi, frytki i dip na talerze i udekorowac listkami pietruszki lub koperkiem wedlug uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz