Klopsiki po królewiecku (Königsberger Klopse) to danie z Prus Wschodnich, przyrządzane z ugotowanych klopsików w białym sosie z kaparami. Ich nazwa pochodzi od dawnej stolicy - Królewca (Königsberg - dzisiejszy Kaliningrad). Danie legenda, ponieważ jest tak dobre, że smakuje każdej generacji i nadal jest jedną z najsłynniejszych potraw regionalnych w Niemczech.
Zutaten für 4 Portionen:- 2 cebule
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 600 g cielęciny lub mięsa mielonego pół na pół
- 8 łyżek bułki tartej
- 4 jajka
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 - 5 filetów z sardeli (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki mąki
- 8 łyżek śmietany
- 4 łyżeczki soku z cytryny lub 30 ml białego wina
- 75 g kaparów (opcjonalnie)
- 4 łodygi natki pietruszki
Obrac cebule i pokroic w drobna kostke.
W duzym garnku zagotowac wodę, dodac troche soli, liscie laurowe i ziele angielskie.
Mieso mielone wymieszac w misce z bulka tarta, jajkami, pokrojona w drobna kostke cebula, musztarda, sola i pieprzem. Uformowac po 3 klopsiki na osobe mocno sciskajac, aby byly zwarte.
Ostroznie wlozyc do goracej, ale już nie wrzacej wody na 15 minut. Ugotowane wyjac z wody i odstawic czesc wody na pózniej.
Zrobic zasmazke na sos: stopic maslo w rondelku, dodac make i wymieszac. Rondelek odstawic z kuchni i wlac do zasmazki po lyzce wazowej wody w której gotowalismy klopsy (lyzka na klopsa) i szybko wymieszac trzepaczka, aby nie powstaly grudki. Doprowadzic sos do wrzenia, w razie potrzeby dodac troche wiecej wywaru z gotowania, jesli sos bedzie zbyt gesty.
Dodac smietane i doprawic sos sokiem z cytryny, pieprzem i sola.
Oryginalny przepis zawiera filety sardeli w klopsikach i male, marynowane kapary, w sosie, w mojej potrawie zrezgnowalam z jednego i drugiego.
Podawac posypane siekana pietruszka, z ziemniakami i np. z buraczkami na slodko-kwasno.
Jessu, robiłam to! Przepyszne :-) Aczkolwiek moje (nie wiedzieć czemu?) wyglądały zupełnie inaczej. Buziaki!
OdpowiedzUsuńhttps://mamamarzynia.blogspot.com/2016/10/klopsy-krolewieckie.html
Marzyniu, obejrzalam Twoje klopsiki, przepis jest prawie identyczny, jak widzisz na moim przedostatnim zdjeciu klopsiki wyszly takie szaro-bure, ale to definitywnie kwestia oswietlenia, na pozostalych wygladaja jak oryginalne.
OdpowiedzUsuńUsciski.