Składniki na 4 porcje:
- 2 ząbki czosnku
- 400 g polędwicy wieprzowej
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 8 suszonych fig
- 8 kromek bagietki
Czosnek obrac i pokroic na polówki.
Odciac wszystkie tluste czesci poledwicy i pokroic ja na 8 czesci o grubosci ok. 4 cm.
Kazda czesc lekko splaszczyc reka i wysmarowac polówka czosnku, posypac sola i pieprzem, a nastepnie posmarowac lyzka oliwy z oliwek. Wstawic do lodówki na noc.
Nastepnego dnia smazyc na oliwie z olejem ok. 4 minuty z kazdej strony, tylko raz przekrecajac. Figi lekko splaszczyc i smazyc przez chwile razem z kromkami bulki w tym samym tluszczu.
Kazda kromke bulki wylozyc figami i poledwiczka i natychmiast podawac.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz