13 sierpnia 2018

Chutney z czarnej porzeczki

Dla wielbicieli chutney - wersja z porzeczkami, do której używam własnego porzeczkowego octu balsamicznego. Porzeczki mogą być jednokolorowe lub mieszane, taki chutney doskonale też smakuje z jagodami, jeżynami lub  malinami.

Składniki na 10 słoików á 200 ml:
  • 700 g cebuli
  • imbir 3-4 cm
  • 1-2 małe papryczki chilli
  • olej do smażenia
  • 1 l soku z porzeczki
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 1 jablko (opcjonalnie)
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml octu balsamicznego *
  • 1/2 laski cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 50 g cukru
  • 350 g cukru żelującego
Sok z porzeczek gotowac do zredukowania na ok. 200 ml.
Obrac cebule i pokroic w piórka, imbir i papryczke chili drobno posiekac i smazyc w malej ilosci oliwy, nastepnie dodac porzeczki i ew. drobno pokrojone jablka, zredukowany sok z porzeczki, wszystkie przyprawy, sok pomaranczowy i cytrynowy oraz porzeczkowy ocet balsamiczny.
* Przepis na wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny TUTAJ
Na koniec dodac cukier i cukier zelujacy i gotowac tak dlugo, az owoce sie rozgotuja (ok. 20 minut)
Przelac do wysterylizowanych sloików i postawic do góry dnem do wystygniecia.

Chutney pasuje do serów, kanapek, do mies, potraw z grilla, do sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz