22 maja 2021

Sałatka z jajek i buraków

Połączenie ogórków i buraków świetnie sprawdza się w sałatce śledziowej, ale chciałam spróbować tej konstelacji w innym zestawie. Na pierwszy ogień poszły jajka i był to od razu strzał w dziesiątkę. Rezultatem była delikatna, smaczna sałatka, której wygląd może nie jest zachwycający, ale smak jak najbardziej. 


Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 2 ugotowane buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki delikatnego majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki płynu z ogórków
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Nakluc okragly koniec kazdego jajka. Wlozyc je do garnka i wlac wystarczajaca ilosc wody, az beda calkiem przykryte. Zagotowac wode pod przykryciem, wylaczyc kuchenke i odstawic jajka na ok.15 minut. Po15 mnutach wylac goraca wode, ostudzic jajka pod strumieniem zimnej wody lub w misce z kostkami lodu, nastepnie je obrac i pokroic na kawalki.

W miedzyczasie pokroic ugotowane buraki w drobną 5-milimetrowa kostke, a ogórki pokroic wzdluz na cwiartki a nastepnie równiez w drobna kostke.

Pokrojone buraki, ogórki i jajka przelozyc do wiekszej miski, majonez wymieszac ze smietana i plynem z ogórków, doprawic cukrem, sola i pieprzem i polaczyc ze wszystkimi skladnikami. Salatke mozna spozywac bezposrednio po przygotowaniu lub odstawic do lodówki aby naciagnela, wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Ten rodzaj salatki smakuje nie tylko jako dodatek, ale i na ciemnym chlebie.

2 komentarze:

  1. Przeanalizowałam sobie dokładnie ten przepis jeszcze raz. Super jest takie prowadzenie krok po kroku, a zdjęcia są same w sobie piękne. Najfajniejsze to z rybkami z lodu pływającymi wśród jajek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami sa gwiazdki, kulki albo koniki morskie :)

      Usuń