Szpinak zazwyczaj przyrządzany jest ze śmietaną; nie jestem fanką takich smaków, więc oprócz mojego ulubionego szpinaku słodko-kwaśnego, często przyrządzam szpinak w sosie chrzanowym. Jest to genialne połączenie smaków i sprawia, że taki szpinak pasuje jako dodatek np. do mięsa albo ryby lub każdego rodzaju makaronu. Nie bez znaczenia jest także fakt, że jest to bardzo proste i szybkie danie, przyrządzone w jednym garnku.
- 1 kg świeżego szpinaku
- 2 szalotki
- 100 ml śmietany
- 200 ml bulionu
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka masła
- 1 kawałek świeżego chrzanu
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1 organiczna limonka
Pokroic szpinak na duze kawalki i dobrze umyc. Obrac i zetrzec chrzan. W garnku podgrzac biale wino, bulion i smietane, doprawic startym chrzanem, sola, pieprzem i galka muszkatołowa.
Do sosu dodawac stopniowo szpinak i mieszac, az sie zapadnie. Po zapadnieciu gotowac jeszcze przez 2-3 minuty na malym ogniu. Wymieszac z maslem i ewentualnie doprawic jeszcze sola, gałką muszkatołowa, chrzanem i sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz