Usiłowałam upiec dla moich gości ciasto, które by jednocześnie zadowoliło wegan, alergików i osoby z nietolerancją laktozy. Ponieważ moim ulubionym ciastem jest ciasto cytrynowe, oparłam się na kilku amerykańskich przepisach i mój wybór okazał się bardzo trafny. Na bazie roślinnego jogurtu i mleka, bez jajek i z olejem zamiast masła, powstało smaczne, soczyste, lekko kwaśne ciasto. Kto chce, może oczywiście użyć zwykłego jogurtu i mleka, myślę, że efekt będzie równie zadowalający.
Składniki na podłużną foremkę:
- 100 ml jogurtu sojowego (lub normalnego)
- 150 g cukru trzcinowego (turbinado)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 60 ml neutralnego oleju
- sok i skórka z 1 cytryny
- 75 ml mleka roślinnego (lub normalnego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki
Glazura cytrynowa:
W misce wymieszac jogurt z cukrem i olejem za pomoca trzepaczki.
Dodac skórke i sok z cytryny oraz mleko i wszystko wymieszac.
Dodac proszek do pieczenia i wymieszac, a nastepie stopniowo dodawac make mieszajac trzepaczka do uzyskania gladkiego ciasta bez grudek.
Ciasto wlac do foremki wylozonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku (180° C) przez 35-40 min. Ciasto jest gotowane, gdy wierzchnia skórka jest zlocista.
Gdy ciasto ostygnie, do malej miseczki wsypac cukier i stopniowo dodawac sok z cytryny, cały czas mieszajac az do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posmarowac jeszcze lekko cieple ciasto glazura.
Kto lubi bardziej kwasne ciasto, moze jak ja jeszcze cieple ciasto przekluc w kilku miejscach widelcem i skropic sokiem z cytryny jeszcze przed uzyciem glazury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz