15 kwietnia 2024

Zielone szparagi z łososiem i sosem pomarańczowym

Pojawiły się młode szparagi, zielone szparagi są wyjątkowo smaczne, delikatne i można je przygotować w kilka minut. Doskonale smakują z łososiem i sokiem pomarańczowym, w którym są ugotowane. Danie przygotowane w 15 minut jest lekkie, pożywne, zdrowe i niezwykle smaczne.


Składniki na 4 porcje:

  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • sól, cukier
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 400 g filetu z łososia
  • 4 łyżki panko lub bułki tartej
  • 2 gałązki mięty
  • 1 cytryna

Odciac dolne koncówki szparagów i obrac je ewentualnie troche od  dolu, ale tylko w razie potrzeby, gdyz w zasadzie zielonych szparagów nie obiera sie.
Nastepnie smazyc je na srednim ogniu przez max. 2-3 minuty z odrobina oliwy z oliwek i masla i zmiazdzonymi zabkami czosnku Doprawic je sola i cukrem i obracac od czasu do czasu.
Podgrzac sok pomaranczowy i zredukowac go o ok. 1/3 . Dodac do niego starta skórke pomaranczy i wycisniety z niej sok.
Szparagi po usmazeniu wyjac z patelni i wlac do niej zredukowany sok pomaranczowy. Dodac do soku bulion i wszystko lekko zagotowac, nastepnie wlozyc szparagi z powrotem do patelni, dodac do plynu kawalek masla i gotowac szparagi w soku przez kolejne 2-3 minuty.

Lososia dokladnie oczyscic, pokroic w plastry o grubosci 0,5 cm i lekko doprawic sola. Na patelnie wlac kilka kropli oleju i podsmazyc plastry lososia z dwóch stron, kazda strone maksymalnie 1 minute, ryba powinna byc jeszcze szklista w srodku.

Na patelni bez tluszczu podsmazyc panko na zloty kolor. Liscie miety pokroic w drobne paski.
Szparagi ulozyc na talerzu i obficie polac sokiem. Na wierzchu ulozyc kawalki lososia. Calosc skropic oliwa i sokiem z cytryny, posypac bulka tarta i mieta.

4 komentarze:

  1. Świetnie przemyślany i skomponowany obiad. Do tego taki elegancki. Naprawdę pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Nieskromnie musze przyznac, ze jest to bardzo smaczne danie, a przy tym powstaje w ciagu kilkunastu minut:)

      Usuń
  2. Och, co za pyszności! U nas nie ma jeszcze szparagów, a i łosoś nie gości niemal wcale na mym stole... Ale zawsze miło zobaczyć :-)
    P.S. Marylko, czy Ty to naprawdę sama to wszystko gotujesz ?! I ta piękna Pani, wyglądająca jak dwudziestolatka, na filmikach TO TY?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh, dwudziestolatka jeszcze nikt mnie nazwal, przewaznie uchodze za czterdziestke, a to i tak duzy komplement biorac pod uwage, ze nasz syn w maju skonczy 41 lat :)
      Tak, sama wszystko gotuje, czasami z mezem, bo lubimy razem gotowac przy dobrej muzyce i czasami lampce wina, tzn. on wino, ja soczek :)
      A powracajac do dania - w Stanach mozna wlasciwie kupic tylko zielone szparagi, zawsze mi lepiej smakowaly, ale teraz gdy w NY trudno kupic biale, mam zawsze straszna ochote na biale :))

      Usuń