Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Własnoręcznie wykonane są najsmaczniejsze, nadają się nie tylko do wielu dressingów, ale także do wszelkich sosów rybnych czy mięsnych. Ocet balsamiczny o aromacie czarnej porzeczki jest doskonały do wielu sałatek, a także do mięs.
Składniki na 0,75 l octu:
- 500 g czarnej porzeczki
- 100 g cukru
- szczypta soli morskiej
- 500 ml octu balsamicznego
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- 5 ziaren ziela angielskiego
Umyc porzeczki i wybrac dojrzale owoce, wlozyc do garnka z cukrem i sola i zmiazdzyc najlepiej tluczkiem do ziemniaków. Odstawić na ok. godzine.
Po godzinie dodac ocet balsamiczny i przyprawy. Zagotowac wszystko do wrzenia a nastepnie gotowac na bardzo malym ogniu ogniu przez około 15 minut.
Przechowywac w suchym i ciemnym miejscu.
Odcedzic przez sito lub gaze i przelac do czystej butelki.
Przechowywac w suchym i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz