11 sierpnia 2018

Ocet balsamiczny z czarnej porzeczki

Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Własnoręcznie wykonane są najsmaczniejsze, nadają się nie tylko do wielu dressingów, ale także do wszelkich sosów rybnych czy mięsnych. Ocet balsamiczny o aromacie czarnej porzeczki jest doskonały do ​​wielu sałatek, a także do mięs.

Składniki na 0,75 l octu:
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli morskiej
  • 500 ml octu balsamicznego
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Umyc porzeczki i wybrac dojrzale owoce, wlozyc do garnka z cukrem i sola i zmiazdzyc najlepiej tluczkiem do ziemniaków. Odstawić na ok. godzine.
Po godzinie dodac ocet balsamiczny i przyprawy. Zagotowac wszystko do wrzenia a nastepnie gotowac na bardzo malym ogniu ogniu przez około 15 minut.
Odcedzic przez sito lub gaze i przelac do czystej butelki.

Przechowywac w suchym i ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz