5 maja 2025

Domowy twarożek czosnkowy z kozieradką

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki. Te dwa podstawowe składniki wymagają niewielkiego przygotowania – czosnek pieczemy, a nasiona kozieradki mielimy w moździerzu. Dzięki tym składnikom twarożek posiada niezwykły aromat i wysoką wartość odżywczą.


Składniki dla 4 osób:

  • 5 ząbków czosnku
  • 250 g twarogu (40%)
  • 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól, pieprz


Do przygotowania twarogu potrzebny jest pieczony  czosnek. Mozna wlozyc  nieobrane zabki czosnku na 30 min do piekarnika jesli pieczemy jednoczesnie chrupkie pieczywo (170° C) albo upiec je osobno przed przyrzadzeniem twarozku. Nasiona kozieradki wsypac do mozdzierza i drobno zemlec.

Wycisnac pieczony czosnek ze skórki, wlozyc do miski i rozgniesc widelcem, dodac twarozek i proszek z kozieradki. Wszystko razem wymieszac, doprawic sola, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny.

Posiekac koperek i dodac do twarozku. Twarozek pasuje doskonale do domowego chrupkiego pieczywa. Przepis TUTAJ 

Mozna go tez udekorowac cwiartkami rzodkiewki, paskami papryki i rzezucha.

2 komentarze:

  1. Marylko, wyobraź sobie, że największą popularnością na Dniu Polskim, który robiliśmy ostatnio w Słowenii, cieszył się polski ser z kozieradką! Oni tego smaku nie znają, a przecież to jest tak oryginalny i pyszny smak, że zasłużenie robi furorę! Dlatego przeczytałam Twój wpis z przyjemnością i niejaką dumą :-)
    P.S. No może się przyznam, że jednak pierogi ruskie wymietli najszybciej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, wiadomo, ze dobre smaczki sa popularne, ale pierogi to juz potrawa, nie tylko pozywna ale i pyszna.
      Dzien Polski brzmi tez wspaniale.
      Usciski.

      Usuń