Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę, która działa jako emulgator, pozwalając na połączenie oleju i płynu w gęsty i kremowy sos. Mleko krowie albo sojowe z dodatkiem musztardy, kwasu (np. soku z cytryny lub octu) i przypraw może być alternatywą dla jajek, jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy ich używać. Dodanie serka śmietankowego sprawi, że majonez będzie jeszcze bardziej kremowy.
.
Składniki na 1 słoik:- 100 g serka śmietankowego
- 50 ml zimnego mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- ew. dodatkowo chrzan ze słoika do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
- cukier
- sok z cytryny
Wszystkie skladniki oprócz oleju umiescic w wysokim naczyniu i blendowac dodajac pomalu malym strumieniem olej, az do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ewentualnie doprawic jeszcze raz do uzyskania odpowiedniego smaku.
Majonez najlepiej zrobic w ilosci do jednorazowego uzytku, reszte mozna jednak przechowywac w szczelnie zamknietym sloiku w lodówce przez tydzien.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz