28 czerwca 2025

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę, która działa jako emulgator, pozwalając na połączenie oleju i płynu w gęsty i kremowy sos. Mleko krowie albo sojowe z dodatkiem musztardy, kwasu (np. soku z cytryny lub octu) i przypraw może być alternatywą dla jajek, jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy ich używać. Dodanie serka śmietankowego sprawi, że majonez będzie jeszcze bardziej kremowy.

.

Składniki na 1 słoik:
  • 100 g serka śmietankowego
  • 50 ml zimnego mleka
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • ew. dodatkowo chrzan ze słoika do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

Wszystkie skladniki oprócz oleju umiescic w wysokim naczyniu i blendowac dodajac pomalu malym strumieniem olej, az do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ewentualnie doprawic jeszcze raz do uzyskania odpowiedniego smaku.

Majonez najlepiej zrobic w ilosci do jednorazowego uzytku, reszte mozna jednak przechowywac w szczelnie zamknietym sloiku w lodówce przez tydzien.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz