9 kwietnia 2025

Domowe chrupkie pieczywo

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedynie z ziaren, odrobiny mąki, wody, oliwy z oliwek i soli. Ziarna można komponować według własnych upodobań. W odróżnieniu od pieczywa produkowanego przemysłowo nie zawiera żadnych substancji chemicznych jeśli użyjemy ekologicznych ziaren.


Składniki na 1 blachę do pieczenia:
  • 100 g płatków owsianych
  • 75 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g nasion sezamu
  • 50 g siemienia lnianego
  • 120 g mąki pszennej typ 405
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 ml wody
  • szczypta soli



Rozgrzac piekarnik do 170° C (góra/dól) lub do 150° /termoobieg). Umiescic skladniki w misce i wymieszac z woda i oliwa tak, aby powstala latwa do rozsmarowania, niezbyt rzadka masa.
Wylozyc blache papierem do pieczenia i przelozyc na nia ciasto.

Rozprowadzic równomiernie ciasto na blasze, w przeciwnym razie bedzie nierównomiernie chrupiace lub w niektórych miejscach zbyt twarde. Warstwa powinna miec ok 5 mm grubosci. Piec najpierw przez 15 minut, nastepnie wyjac blache i pokroic ciasto na dowolne kawalki za pomoca noza do pizzy. To wazny krok, poniewaz po upieczeniu pieczywo nie da sie juz podzielic równomiernie. Wlozyc blache ponownie do piekarnika i piec pieczywo przez kolejne 30–40 minut az bedzie chrupiace.

Pozostawic pieczywo do ostygniecia i nastepnie podawac z dowolnymi dodatkami. Pozostale (dobrze ostudzone) kawalki przechowuja sie w szczelnie zamknietej puszce lub sloiku przez kilka tygodni. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe twarożki. Twój jest wybitnie pyszny i z pewnością bardzo aromatyczny 🥰. Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma z pewnoscia zupelnie inny smak niz "klasyczne" twarozki i doskonale komponuje sie z chrupkim pieczywem.
      Pozdrawiam Kasiu!

      Usuń