Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedynie z ziaren, odrobiny mąki, wody, oliwy z oliwek i soli. Ziarna można komponować według własnych upodobań. W odróżnieniu od pieczywa produkowanego przemysłowo nie zawiera żadnych substancji chemicznych jeśli użyjemy ekologicznych ziaren.
- 100 g płatków owsianych
- 75 g nasion słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 50 g nasion sezamu
- 50 g siemienia lnianego
- 120 g mąki pszennej typ 405
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 350 ml wody
- szczypta soli
Rozgrzac piekarnik do 170° C (góra/dól) lub do 150° /termoobieg). Umiescic skladniki w misce i wymieszac z woda i oliwa tak, aby powstala latwa do rozsmarowania, niezbyt rzadka masa.
Wylozyc blache papierem do pieczenia i przelozyc na nia ciasto.
Rozprowadzic równomiernie ciasto na blasze, w przeciwnym razie bedzie nierównomiernie chrupiace lub w niektórych miejscach zbyt twarde. Warstwa powinna miec ok 5 mm grubosci. Piec najpierw przez 15 minut, nastepnie wyjac blache i pokroic ciasto na dowolne kawalki za pomoca noza do pizzy. To wazny krok, poniewaz po upieczeniu pieczywo nie da sie juz podzielic równomiernie. Wlozyc blache ponownie do piekarnika i piec pieczywo przez kolejne 30–40 minut az bedzie chrupiace.
Pozostawic pieczywo do ostygniecia i nastepnie podawac z dowolnymi dodatkami. Pozostale (dobrze ostudzone) kawalki przechowuja sie w szczelnie zamknietej puszce lub sloiku przez kilka tygodni.
Uwielbiam domowe twarożki. Twój jest wybitnie pyszny i z pewnością bardzo aromatyczny 🥰. Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡
OdpowiedzUsuńMa z pewnoscia zupelnie inny smak niz "klasyczne" twarozki i doskonale komponuje sie z chrupkim pieczywem.
UsuńPozdrawiam Kasiu!