23 czerwca 2025

Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Ten przepis zawiera cztery oddzielne przepisy, które można stosować razem lub osobno. Przepisy nie tylko nadają się do kuchni indyjskiej, ale są równiez wszechstronne jak np. domowe przyprawy tandoori masala i garam masala, podobnie jak niesamowicie pyszny i prosty chlebek naan i olej ziołowy przypominający pesto. Danie główne - szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan to popularne indyjskie danie składające się z marynowanych szaszłyków z kurczaka i miękkiego, puszystego płaskiego chleba. Szaszłyki można piec w piekarniku, grillować albo smażyć na patelni. 


Składniki dla 4 osób:

Szaszłyki:

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przyprawy tandoori masala*
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala**
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • świeża kolendra
Chlebek naan (8-10 chlebków wielkości dłoni):
  • 10 g drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • trochę posiekanej pietruszki
Olej ziołowy:

  • garść mięty
  • garść kolendry
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • cukier


* przyprawa tandoori masala 
** przyprawa garam masala - dwa przepisy na domowe przyprawy TUTAJ
Garam masala i tandoori masala to aromatyczne i pikantne mieszanki, które stosowane sa w kuchni indyjskiej. 
Garam masala to przyprawa, która przede wszystkim stosowana jest do przyprawiania curry, tandoori masala natomiast uywane jest do przyprawiania i marynowania drobiu. Obydwie przyprawy sa dostepne w handlu, ale polecam zrobienie domowych mieszanek, które maja wszechstronne zastosowanie w kuchni.


Umyc filety z piersi kurczaka i pokroic na kawalki (ok. 4 cm) i umiescic w misce. Dodac jogurt i drobno starty czosnek i imbir.


Dodac  tandoori masala, kurkumę, paprykę, kumin, garam masala, imbir i czosnek i wszystko dobrze wymieszac. Doprawic sola i pieprzem i dodac odrobine soku z cytryny. Na koniec dodac olej. 
Dokladnie wymieszac kawalki kurczaka z marynata, a nastepnie przykryc folia spozywcza lub pokrywka i marynowac w lodówce przez co najmniej godzine - optymalnie przez cala noc - wtedy mieso bedzie szczególnie aromatyczne. 
Przed smazeniem nadziac  zamarynowane kawalki kurczaka na szaszlyki. Mozna tez dodac cebule, papryke, cukinie lub baklazana.


Podczas gdy mieso sie marynuje mozemy przygotowac chlebki. Rozpuscic drozdze w cieplej wodzie, a nastepnie zagniesc je z maka, jogurtem, cukrem i szczypta soli, az powstanie gladkie ciasto. Przykryc ciasto i odstawic na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, nastepnie uformowac 8-10 kulek, przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 10 minut. 
W miedzyczasie podgrzac troche klarowanego masla i wymieszae ze startym czosnkiem, sola i posiekana pietruszka. Rozwalkowac kulki ciasta na plaskie placki. Rozgrzac patelnie bez oleju i smazyc placki przez około 4-5 minut z kazdej strony, az pojawia sie na nich brazowe plamki. Wyjac chlebki z patelni i posmarowac odrobina masla czosnkowego z pietruszka.


Przygotowac olej ziolowy. Wlozyc do miksera miete i kolendre albo inne ziola np. natke pietruszki i bazylie, dodac olej i miksowac do uzyskania gladkiej konsystencji. Doprawic sola, pieprzem i cukrem. 
Olej moze byc przechowywany w lodówce przez kilka dni.


Umiescic szaszłyki na patelni posmarowanej klarowanym maslem lub na grillu i smazyc na srednim ogniu przez ok. 5-8 minut ciagle obracajac, az mieso bedzie zlocistobrazowe i calkowicie usmazone. Ogien nie moze byc zbyt mocny, gdyz marynata jogurtowa jest delikatna i latwo moze sie przypalic.


Ulozyc szaszlyki na talerzach z chlebem naan. Dodac kleks jogurtu, skropic odrobina oliwy ziolowej i udekorowac swieża kolendra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz