Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi trzy bakłażany i w ten sposób powstała lasagne z pieczonymi plastrami bakłażanów, z sosem mięsnym z orientalnymi przyprawami oraz sosem jogurtowo-serowym zamiast beszamelu, przy czym kozi ser odegrał tu główną rolę. Użyłam go również do zapiekania, a "wisienką na torcie" były pestki granatu, typowe dla orientalnej kuchni i doskonale komponujące się z pozostałymi smakami.
- 3 bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 250 g płatów lasagne
- 200 g rolady koziej pleśniowej
- 1 ekologiczna cytryna
- oliwa z oliwek
- pestki granatu
- mięta
- kolendra
Sos z mięsa mielonego:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
- 0,5 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżeczka harissy
- 400 g obranych pomidorów
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Krem jogurtowo-serowy:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 100 g koziego sera śmietankowego
- 0,5 pęczka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- sól, pieprz
Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dól). Pokroic 2 baklazany w cienkie plasterki (ok. 5 mm), lekko posolic i odstawic na 10 minut, aby stracily czesc wody. Nastepnie osuszyc papierowym recznikiem, posmarowac oliwa i ulozyc na blasze do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut, az zmiekna i lekko sie zrumienia.
Trzeciego baklazana pokroic w okragle plasterki i posolic, po 10 minutach osuszyc i odlozyc na bok.
Obrac cebule i czosnek i drobno posiekac. Smazyc mieso mielone na oliwie z oliwek, gdy bedzie brazowe dodac cebule i czosnek.
Do miesa dodac kumin, cynamon, paprykę i harissę i krótko smazyc aby aromaty lepiej sie rozwinely. Dodac odrobine miodu, nastepnie obrane pomidory i grubo je posiekac drewniana lyzka. Doprawic sola i pieprzem i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut.
Przygotowac sos jogurtowo-serowy. Posiekac drobno natke pietruszki, zmiksowac jogurt i kozi ser, dodac natke i oliwe z oliwek, az do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawic sola i pieprzem i starta skórka pomaranczowa. Wszystko razem wymieszac.
Rozgrzac piekarnik do 160° C (góra/dół). Na dnie foremki ulozyc sos miesny i kilka lyzek sosu jogurtowo-serowego. Przykrac warstwa platów lasagne, ulozyc na nich sos z mielonego miesa i odrobine sosu jogurtowo-serowego i warstwe podpieczonych plastrów baklazana. Pokryc te warstwe sosem miesnym, sosem serowym i platami lasagne i powtarzac proces, az do wykorzystastania wszystkich skladników.
Na ostatnia warstwe z sosem miesnym i serowym ulozyc surowe plasterki baklazana i posmarowac je oliwa z oliwek. Pokroic rolade z koziego sera na plasterki i ulozyc je na lasagne. Kto chce moze posypac plasterki sera skórka cytrynowa.
Piec lasagne w piekarniku przez 30–45 minut. Na koniec krótko zapiec lasagne pod grillem, tak aby jej powierzchnia nabrala zlocistobrazowego koloru i lekko sie zrumienila.
Wyjac lasagne z piekarnika i odstawic na chwile do ostygniecia, nastepnie pokroic na porcje i ulozyc na talerzach. Posypac pestkami granatu, posiekana mieta i kolendra.
Przepis Dnia na Smakerze 01.05.25 TUTAJ
Wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki! 😍 Wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować 🥰 Doskonała kompozycja składników 🧡👌
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńLubie orientalne smaki i czesto sie nimi kieruje "podkrecajac" nawet klasyczne potrawy :))
Jakie to wszystko pachnące i przyciągające oko! Samo czytanie i oglądanie daje przedsmak Twojej uczty na talerzu :-)
OdpowiedzUsuń... i niewiele sie rózni od "klasycznej" wersji. Warto spróbowac.
UsuńPozdrowienia Marzyniu.