17 lutego 2023

Smażony skrei z bakłażanem

Skrei to najszlachetniejsza odmiana dorsza z Morza Arktycznego, ławiona tylko w Norwegii i  jedynie od stycznia do kwietnia, dlatego warto w tym czasie wzbogacić naszą kuchnię o tą doskonałą i niezwykle smaczną rybę. Ponieważ poprzednie danie z bakłażanem (TUTAJ) było bardzo smaczne, tym razem zastosowałam podobną kombinację - moja dzisiejsza propozycja to smażony skrei z bakłażanem w sosie pomidorowym.

Składniki na 4 osoby:    

Warzywa:
  • 1 średni bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 papryczka chili
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • cukier
  • szklanka wody
  • 1 łyżka kaparów
  • organiczna limonka
Ryba:
  • 4 filety skrei ze skórą (po 100-120 g każdy) 
  • sól
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała łodyga selera
  • 1 gałązka pietruszki

Baklazana pokroic w sredniej wielkosci kostke, obrac i pokroic w kostke cebule i czosnek, a selera w cienkie plasterki. Na duzej patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc na niej baklazana. Dodać cebule, czosnek, selera i ziola prowansalskie. 

Nastepnie dodac cala papryczke chili, passate i koncentrat pomidorowy, wszystko wymieszac i doprawic sola i cukrem. Dodac wode i kapary i dusic na srednim ogniu przez 8-10 minut. Na koniec doprawic sokiem z limonki i skórka.

W tym czasie usmazyc rybe. Krótkie informacje dotyczace skrei zamiescilam w poprzednim przepisie TUTAJ
Istotne jest aby filet byl ze skóra, gdyz skóra utrzymuje w czasie smazenia mieso ryby w calosci.
Fileta umyc, osuszyc, pokroic i lekko posolic. Rozgrzac maslo i oliwe z oliwek na patelni i usmazyc na niej rybe. Dodac rozgnieciony zabek czosnku, galazke pietruszki i lodyge selera naciowego. Zmniejszyc nieco ogien i smazyc kawalki dorsza przez dalsze 3-4 minuty, obracajac je kilka razy i skrapiajac sosem z patelni.

Baklazana ulozyc na talerzach, a na wierzchu polozyc dorsza, zdjac z niego skóre i posypac filety odrobina soli i posiekana natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Nawet nie wiedziałam, że jest taki gatunek dorsza. My niestety rzadko jemy ryby, bo nie dość, że są bardzo drogie, to jeszcze przeważnie są z nieetycznych albo skażonych łowisk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, to jest niezwykly smakowo dorsz i okres, kiedy jest dostepny, jest tak krótki jak okres prawdziwych matjasów. Te sklepowe matjasy to juz "zakonserwowane" sledzie, prawdziwe, swieze matjasy sa dostepne tylko w czerwcu i lipcu, a skrei w lutym i marcu.
      Mieszkam na takim terenie, gdzie jedzenie ryb i owoców morza jest juz historycznie uwarunkowane i tak samo powszechnie, jak gdzie indziej jedzenie ziemniaków.
      To prawda, ze dobra gatunkowo i ze "zdrowych" srodowisk ryba jest droga, ale tak samo jest z miesem. Dobrego i zdrowego miesa nie kupisz w markecie, bo tam jest ono nie tylko naszprycowane antybiotykami i inna chemia, ale i zwierzeta sa hodowane w okropnych warunkach. Skutki takiego odzywiania wychodza dopiero po latach, wiec latwiej jest ich unknac redukujac ilosc takiego miesa i zwiekszajac ilosc warzyw i bialka pochodzenia roslinnego. My tak robimy, nie ze wzgledu na jakies modne trendy, tylko po prostu ze zwgledu na zdrowie.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. to prawda, taki dorsz jest wyjatkowy. Dziekuje :)

      Usuń