Na tegoroczne święta wykreowałam proste, ale niezwykle smaczne danie - faszerowanego fileta z piersi kurczaka. Dodatkami są: pieczone jabłka nadziewane puree ziemniaczanym z dodatkami pasującymi do reszty dania oraz czerwona kapusta na ciepło z jabłkiem, żurawiną i „świątecznymi” przyprawami. Przepis został już wypróbowany i smakował całej rodzinie.
Kurczak z nadzieniem:
- 2 x 330 g fileta z piersi kurczaka
- 1 czerstwa bułeczka
- 100 g szynki
- 30 g posiekanej natki pietruszki
- 35 ml mleka 1,5%
- 15 g orzechów włoskich
- 20 g dżemu pomarańczowego
- 1 żółtko
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- trochę papryki w proszku
- 2 łyżki bio oliwy z oliwek
Puree z ziemniaków:
- 1 torebka puree ziemniaczanego
- 200 ml mleka 1,5%
- 8 małych kwaśnych jabłek
- 2 szalotki
- 20 g masła
- 20 g dżemu pomarańczowego
Rozgrzac piekarnik do 170°C (góra/dól) lub 150°C (termoobieg).
Filety osuszyci wyciac kieszonke po grubszej stronie kazdego fileta. Buleczke pokroic w kostke, szynke pokroic w paski, natke pietruszki i orzechy posiekac. Podgrzac mleko, wymieszac ze skladnikami nadzienia, doprawic sola i pieprzem.
Napelnic nadzieniem filety i spiac wykałaczkami. Filety podsmazyc na oliwie na zloty kolor i ulozyc je na natluszczonej blasze do pieczenia. Skladniki na marynate wymieszac i posmarowac nia mieso.
Przygotowac puree zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odciac „wierzch jablek” a jablka wydrazyc. Z wydrazonego miazszu usunac nasiona a miazsz pokroic w drobna kostke. Szalotki obrac, pokroic w kostke i podsmazyc z miazszem na masle. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac z puree i dzemem pomaranczowym. Puree wlozyc do wydrazonych jablek, przykryc "pokrywka", ulozyc na blasze z kurczakiem i piec przez ok. 20-25 minut.
W międzyczasie podgrzac czerwona kapuste z przyprawami i ulubionymi dodatkami (ja dodaje jablko, zurawine lub galaretke z czerwonych porzeczek). Pokroic nadziewane filety z piersi kurczaka i podac z pieczonymi jablkami i czerwona kapusta.
Przepyszne połączenie smaków i aromatów 🧡. Wygląda obłędnie, a smakować musi jeszcze lepiej. Od samego patrzenia pracują kubki smakowe 😍
OdpowiedzUsuńDziekuje. To proste ale smaczne danie mozna "wyczarowac" w 40 minut.
UsuńJa na takie danie bardzo chętnie, ale niestety sama bo moja rodzinka nie daje się przekonać do mięsa z owocami. Zdjęcia finalne potrawy są obłędne! Aż się głodna zrobiłam 🤤
OdpowiedzUsuńJak w wielu innych dziedzinach zycia, istnieja tradycjonalisci, szkoda, gdyz nigdy nie posmakuja innych kuchni.
UsuńDziekuje za uznanie, danie jest proste i smaczne, w sam raz na ten stresowy okres :)
Hej Marylko, jak miło Cię znowu czytać :-) Ta propozycja jest bardzo smakowita, lecz u mnie to raczej na szykowną imprezę, bo H&C całe święta "dożera" wigilijne, jarskie przysmaki. Ale bardzo mnie zainteresowały te jabłuszka nadziewane - niezły bajerek kulinarny!
OdpowiedzUsuńTo jest tak proste i szybkie danie, ze nadaje sie równiez na "zwykly" obiad.
UsuńInspiracje na puree w jablkach mam z restauracji, juz nawet nie pamietam gdzie :))
Aha, sos majonezowy to chyba dowolny sos na zimno na bazie majonezu (jeśli nie ma swojej specjalnej nazwy). Mój w tej sałatce to majonez pół na pół z jogurtem typu greckiego, ciut oleju z dyni, soli, cukru, pieprzu, octu akurat jeszcze z bzu i czosnku.
OdpowiedzUsuńJa zawsze dodaje jogurtu do majonezu, ale chudego jogurtu, aby majonez nie byl taki ciezkostrawny. Istnieja wprawdzie rózne majonezy light, czesto sie nazywaja krem salatkowy, ale nie sa smaczne i maja najczesciej niezdrowe slodziki.
UsuńPysznie. I jakie piękne zdjęcia, apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje! :))
Usuń