4 listopada 2023

Nadziewany filet z piersi kurczaka

Na tegoroczne święta wykreowałam proste, ale niezwykle smaczne danie - faszerowanego fileta z piersi kurczaka. Dodatkami są: pieczone jabłka nadziewane puree ziemniaczanym z dodatkami pasującymi do reszty dania oraz czerwona kapusta na ciepło z jabłkiem, żurawiną i „świątecznymi” przyprawami. Przepis został już wypróbowany i smakował całej rodzinie.


Składniki na 4 osoby:

Kurczak z nadzieniem:

  • 2 x 330 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 100 g szynki
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • 35 ml mleka 1,5%
  • 15 g orzechów włoskich
  • 20 g dżemu pomarańczowego
  • 1 żółtko
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • trochę papryki w proszku
  • 2 łyżki bio oliwy z oliwek
Puree z ziemniaków:
  • 1 torebka puree ziemniaczanego
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 8 małych kwaśnych jabłek
  • 2 szalotki
  • 20 g masła
  • 20 g  dżemu pomarańczowego

Rozgrzac piekarnik do 170°C (góra/dól) lub 150°C (termoobieg).
Filety osuszyci wyciac kieszonke po grubszej stronie kazdego fileta. Buleczke pokroic w kostke, szynke pokroic w paski, natke pietruszki i orzechy posiekac. Podgrzac mleko, wymieszac ze skladnikami nadzienia, doprawic sola i pieprzem.
Napelnic nadzieniem filety i spiac wykałaczkami. Filety podsmazyc na oliwie na zloty kolor i ulozyc je na natluszczonej blasze do pieczenia. Skladniki na marynate wymieszac i posmarowac nia mieso.

Przygotowac puree zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odciac „wierzch jablek” a jablka wydrazyc. Z wydrazonego miazszu usunac nasiona a miazsz pokroic w drobna kostke. Szalotki obrac, pokroic w kostke i podsmazyc z miazszem na masle. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac z puree i dzemem pomaranczowym. Puree wlozyc do wydrazonych jablek, przykryc "pokrywka", ulozyc na blasze z kurczakiem i piec przez ok. 20-25 minut.

W międzyczasie podgrzac czerwona kapuste z przyprawami i ulubionymi dodatkami (ja dodaje jablko, zurawine lub galaretke z czerwonych porzeczek). Pokroic nadziewane filety z piersi kurczaka i podac z pieczonymi jablkami i czerwona kapusta.

10 komentarzy:

  1. Przepyszne połączenie smaków i aromatów 🧡. Wygląda obłędnie, a smakować musi jeszcze lepiej. Od samego patrzenia pracują kubki smakowe 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. To proste ale smaczne danie mozna "wyczarowac" w 40 minut.

      Usuń
  2. Ja na takie danie bardzo chętnie, ale niestety sama bo moja rodzinka nie daje się przekonać do mięsa z owocami. Zdjęcia finalne potrawy są obłędne! Aż się głodna zrobiłam 🤤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak w wielu innych dziedzinach zycia, istnieja tradycjonalisci, szkoda, gdyz nigdy nie posmakuja innych kuchni.
      Dziekuje za uznanie, danie jest proste i smaczne, w sam raz na ten stresowy okres :)

      Usuń
  3. Hej Marylko, jak miło Cię znowu czytać :-) Ta propozycja jest bardzo smakowita, lecz u mnie to raczej na szykowną imprezę, bo H&C całe święta "dożera" wigilijne, jarskie przysmaki. Ale bardzo mnie zainteresowały te jabłuszka nadziewane - niezły bajerek kulinarny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tak proste i szybkie danie, ze nadaje sie równiez na "zwykly" obiad.
      Inspiracje na puree w jablkach mam z restauracji, juz nawet nie pamietam gdzie :))

      Usuń
  4. Aha, sos majonezowy to chyba dowolny sos na zimno na bazie majonezu (jeśli nie ma swojej specjalnej nazwy). Mój w tej sałatce to majonez pół na pół z jogurtem typu greckiego, ciut oleju z dyni, soli, cukru, pieprzu, octu akurat jeszcze z bzu i czosnku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze dodaje jogurtu do majonezu, ale chudego jogurtu, aby majonez nie byl taki ciezkostrawny. Istnieja wprawdzie rózne majonezy light, czesto sie nazywaja krem salatkowy, ale nie sa smaczne i maja najczesciej niezdrowe slodziki.

      Usuń
  5. Pysznie. I jakie piękne zdjęcia, apetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń