Co zrobić z jedzeniem, które zostaje po świętach? Z rostbefu lub podobnej wędliny robię roladki nadziewane tuńczykiem i anchois, do tego sałatka z selera i carpaccio z pomarańczy. Szybkie i bardzo smaczne danie.
Składniki na 4 porcje:
Sałatka i carpaccio:
- 300 g selera
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka octu owocowego (np. z marakui)
- sól, pieprz
Roladki:
- 160 g tuńczyka w oleju (np. z zielonym pieprzem i aromatem cytrynowym)
- 3-4 filety anchois
- 1 szalotka
- 30 g majonezu
- 70 g serka śmietankowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 8 plastrów rostbefu
- sól
- 25 g posiekanych orzechów włoskich
Obrac selera, pokroic w plastry o grubosci ok. 1 cm, blanszowac we wrzacej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Wlorzyc na chwile do lodowatej wody, nastepnie pokroic w slupki. Obrac pomarancze i pokroic w bardzo cienkie plasterki. Zebrac sok. Sok wymieszac z oliwa, syropem klonowym i octem. Dressingiem polac kawalki selera i odstawic na ok. 30 minut. Doprawic pieprzem.
Odlac troche oleju z tunczyka. Tunczyka rozgniesc widelcem, szalotke obrac i pokroic w bardzo drobna kostke, anchois równiez pokroic bardzo drobno. Wymieszac tunczyka, szalotke, anchois, majonez, serek smietankowy i polowe natki pietruszki. Doprawic sola.
Ostroznie rozlozyc plastry rostbefu. Na kazdy plaster nalozyc 1 lyzkę kremu z tuńczyka i zwinac. Przechowywac w lodówce do momentu podania.
Ulozyc pomarancze na talerzach, na wierzchu rozlozyc salatke z selera a obok ulozyc roladki z rostbefu. Posypac pozostala natka pietruszki i orzechami wloskimi. Jesli mamy jeszcze sos z pieczonego rostbefu, polac nim roladki.
Danie Dnia na Smakerze 06.04.2024 TUTAJ
Zero waste w pysznym i niezwykle wytwornym wydaniu. Zjadłabym takie roladki z ogromną przyjemnością :) Przesyłam życzenia zdrowych, spokojnych i pełnych ciepła Świąt! 🤗🌷🧡
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo. Tobie równiez przesylam serdeczne zyczenia zdrowych, spokojnych swiat.
UsuńMarylko, to nie jest danie skomplikowane, ale takie wykwintne i smakowite! Jesteś mistrzynią dobrego smaku (na talerzu i w życiu :-). Miłego świętowania w ostatni wielkanocny dzień i radości "na po świętach" :-)
OdpowiedzUsuńMarzyniu, mam nadzieje, ze mialas piekne swieta, bez stresu i w milej atmosferze.
Usuń