30 września 2022

Gołąbkowe lasagne

Obok tradycyjnych gołąbków i zupy gołąbkowej najpopularniejszą formą tego typu dania jest zapiekanka z gołąbków. Moja zapiekanka ma formę lasagne, ale makaron zastępują ziemniaki i liście włoskiej kapusty. Do tego pikantny sos pomidorowy.


Składniki na 4 porcje:

  • 1,2 kg kapusty włoskiej
  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g chudego bekonu
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 4 szalotki
  • 2 jajka
  • 2 suche bułki
  • trochę mleka lub bulionu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 filety z sardeli
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kminek
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
Sos pomidorowy:
  • 1 duża puszka pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowac liscie kapusty i blanszowac je przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, wlozyc je do zimnej wody a nastepnie dobrze osuszyc. Aby liscie byly elastyczne walkuje je szczególnie na zgrubieniach. Wysmarowac garnek zeliwny lub foremke oliwa i wylozyc liscmi dno i boki. Liscie powinny wystawac poza krawedzia naczynia.
Ziemniaki obrac i pokroic w cienkie plasterki, wlozyc do wody i odstawic. Pokroic plastry bekonu na trzy czesci i smazyc na patelni bez tluszczu, az beda chrupiace.

Przygotowac farsz. Do farszu nie dodaje ryzu, jest on wtedy duzo smaczniejszy .Buleczki namoczyc w cieplym mleku lub bulionie, nastepnie wycisnac i zmiksowac blenderem.  Szalotki obrac i pokroic w drobna kostke. Rozgrzac troche oliwy z oliwek na patelni i podsmazyc pokrojone w kostke szalotki przez 4-5 minut. Drobno posiekac pietruszke. Oplukac, osuszyc i posiekac filety sardeli.
Rozgrzec piekarnik do 200° C. Wlozyc mielona wolowine do miski i dodac jajka, smazone szalotki, namoczone bulki i bulke tarta, filety sardeli, posiekana pietruszke, papryke, musztarde, sól i pieprz i wszystko dobrze wymieszac.

Wylozyc dno naczynia warstwa miesa mielonego, na niej ulozyc plastry ziemniaków i kilka kawalków boczku. Posolic, posypać starta galka muszkatolowa, mielonym kminkiem i zielem angielskim. Wlej trochę bulionu. Wlac troche bulionu.

Pierwsza warstwe przykryc liscmi kapusty i ulozyc nastepna warstwe z miesa mielonego, ziemniaków i bekonu. Doprawic ziemniaki i polac wszystko bulionem.  Przykryc ostatnia warstwe wystajacymi poza brzeg naczynia liscmi kapusty tak, aby wszystko zostalo pokryte. Polac oliwa z oliwek lub olejem rzepakowym i reszta bulionu. Przykryc naczynie i piec lasagne  przez co najmniej 75 minut. Po 30 minutach zmniejszyc temperature do 160° C i zdjac pokrywke. 
Pomidory z puszki wlozyc do rondelka i rozgniesc widelcem lub tluczkiem do ziemniaków. Podgrzac i doprawic drobno posiekanym chili, sola i cukrem. Dusic przez ok. 10-15 minut na malym ogniu. Na koniec dodac troche oliwy z oliwek. Gotowe lasagne wyjac po kilku minutach z garnka.

Z lasagne wyciac kawalki jak z tortu i podawac na talerzach z sosem pomidorowym. Posypac odrobina mielonego pieprzu i polac oliwa z oliwek.
Lasagne doskonale smakuje równiez na zimno.

Przepis dnia na Smakerze 26.10.2022   TUTAJ


2 komentarze:

  1. Niesamowity przepis! Połączenie włoskich smaków i polskiej klasyki.
    Obłędne pysze i aromatyczne danie. Zrobiłam się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje : ) Poczatkowo bardzo sceptycznie podchodzilam do tej konstelacji z ziemniakami, ale efekt przewyzszyl moje oczekiwania.

      Usuń