Obok tradycyjnych gołąbków i zupy gołąbkowej najpopularniejszą formą tego typu dania jest zapiekanka z gołąbków. Moja zapiekanka ma formę lasagne, ale makaron zastępują ziemniaki i liście włoskiej kapusty. Do tego pikantny sos pomidorowy.
- 1,2 kg kapusty włoskiej
- 4 duże ziemniaki
- 100 g chudego bekonu
- 1 kg mielonej wołowiny
- 4 szalotki
- 2 jajka
- 2 suche bułki
- trochę mleka lub bulionu
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 filety z sardeli
- 0,5 pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- kminek
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
Sos pomidorowy:
Przygotowac liscie kapusty i blanszowac je przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, wlozyc je do zimnej wody a nastepnie dobrze osuszyc. Aby liscie byly elastyczne walkuje je szczególnie na zgrubieniach. Wysmarowac garnek zeliwny lub foremke oliwa i wylozyc liscmi dno i boki. Liscie powinny wystawac poza krawedzia naczynia.
Ziemniaki obrac i pokroic w cienkie plasterki, wlozyc do wody i odstawic. Pokroic plastry bekonu na trzy czesci i smazyc na patelni bez tluszczu, az beda chrupiace.
Przygotowac farsz. Do farszu nie dodaje ryzu, jest on wtedy duzo smaczniejszy .Buleczki namoczyc w cieplym mleku lub bulionie, nastepnie wycisnac i zmiksowac blenderem. Szalotki obrac i pokroic w drobna kostke. Rozgrzac troche oliwy z oliwek na patelni i podsmazyc pokrojone w kostke szalotki przez 4-5 minut. Drobno posiekac pietruszke. Oplukac, osuszyc i posiekac filety sardeli.
Rozgrzec piekarnik do 200° C. Wlozyc mielona wolowine do miski i dodac jajka, smazone szalotki, namoczone bulki i bulke tarta, filety sardeli, posiekana pietruszke, papryke, musztarde, sól i pieprz i wszystko dobrze wymieszac.
Wylozyc dno naczynia warstwa miesa mielonego, na niej ulozyc plastry ziemniaków i kilka kawalków boczku. Posolic, posypać starta galka muszkatolowa, mielonym kminkiem i zielem angielskim. Wlej trochę bulionu. Wlac troche bulionu.
Pierwsza warstwe przykryc liscmi kapusty i ulozyc nastepna warstwe z miesa mielonego, ziemniaków i bekonu. Doprawic ziemniaki i polac wszystko bulionem. Przykryc ostatnia warstwe wystajacymi poza brzeg naczynia liscmi kapusty tak, aby wszystko zostalo pokryte. Polac oliwa z oliwek lub olejem rzepakowym i reszta bulionu. Przykryc naczynie i piec lasagne przez co najmniej 75 minut. Po 30 minutach zmniejszyc temperature do 160° C i zdjac pokrywke.
Pomidory z puszki wlozyc do rondelka i rozgniesc widelcem lub tluczkiem do ziemniaków. Podgrzac i doprawic drobno posiekanym chili, sola i cukrem. Dusic przez ok. 10-15 minut na malym ogniu. Na koniec dodac troche oliwy z oliwek. Gotowe lasagne wyjac po kilku minutach z garnka.
Z lasagne wyciac kawalki jak z tortu i podawac na talerzach z sosem pomidorowym. Posypac odrobina mielonego pieprzu i polac oliwa z oliwek.
Lasagne doskonale smakuje równiez na zimno.
Przepis dnia na Smakerze 26.10.2022 TUTAJ
Niesamowity przepis! Połączenie włoskich smaków i polskiej klasyki.
OdpowiedzUsuńObłędne pysze i aromatyczne danie. Zrobiłam się głodna :D
Dziekuje : ) Poczatkowo bardzo sceptycznie podchodzilam do tej konstelacji z ziemniakami, ale efekt przewyzszyl moje oczekiwania.
Usuń