22 grudnia 2024

Drobiowy cordon bleu z warzywnymi frytkami

Cordon bleu to jedno z niewielu dań szwajcarskich znanych na całym świecie. Moja propozycja nieco różni się od oryginału, ponieważ zamiast cielęciny użyłam piersi z kurczaka, poza tym  użyłam również innych składników oprócz klasycznego nadzienia z szynki i sera. Jako dodatek wybrałam domowy dip i frytki warzywne, zrobione nie tylko z ziemniaków, ale także z innych warzyw. Danie nie jest skomplikowane i nie wymaga zbyt wiele czasu.

 

Składniki dla 4 osób:

Frytki:

  • 4 duże, woskowe ziemniaki
  • 4 kolorowe marchewki
  • 2 pasternaki
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Kurczak cordon bleu:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 4 plasterki sera górskiego
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 50 g mąki panko
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • neutralny olej
Alternatywne nadzienia:
  • 2 świeże figi
  • 0,5 rolki lekko dojrzałego miękkiego sera koziego
  • 2 marynowane karczochy
  • 50 g sera pleśniowego
Domowy dip:
  • 4 ogórki konserwowe
  • 0,25 pęczka szczypiorku
  • 0,25 pęczka koperku
  • 1 jogurt
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz



Przygotowac frytki. Rozgrzac piekarnik do 220° C (góra/dól). Ziemniaki i warzywa umyc, obrac i pokroic na frytki o grubosci palca. Wlozyc do miski, dodac papryke, sól, pieprz, oliwe z oliwek i make ziemniaczana. Dokladnie wymieszac frytki z przyprawami. Wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc na niej frytki. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut, az beda chrupiace.
Przygotowac mieso i nadzienie.

Oczyscic piersi kurczaka, usunac sciegna i skóre. Grubsze okazy lekko splaszczyc. Za pomoca dlugiego, ostrego noza zrobic kieszonke w miesie, ale nie przecinac go do konca.
Posolic zewnetrzna i wewnetrzna strone piersi. Szynke i ser górski zlozyc lub pociac na kawalki wielkosci kieszonek i wlozyc je do nich. Scisnac dwie czesci lub spiac wykalaczkami.   

Kto chce moze nadziac mieso innymi skladnikami, np. serem plesniowym i marynowanymi karczochami lub miekkim kozim serem i swiezymi figami. Tutaj fantazja nie zna granic.

Przygotowac panierke. Roztrzepac jajka i dodac do nich odrobine papryki w proszku, ziól sródziemnomorskich, pieprzu i soli. Do oddzielnych misek wsypac make i mieszanke panko z bulka tarta.
Obtoczyc piersi w mace, nastepnie zanurzyc w mieszance jajecznej i na koniec obtoczyc w bulce tartej i lekko ja docisnac.
Smazyc piersi powoli na srednim ogniu az do uzyskania zlotego koloru (ok. 8 minut). Na ostatnie 2 minuty dodac do oliwy odrobine masla. Odsaczyc piersi na papierowym reczniku.

Na koniec przygotowac dip. Ogórki pokroic w drobna kostke. Ziola dokladnie umyc, osuszyc i posiekac. Umiescic przygotowane skladniki w misce, dodac jogurt i majonez a nastepnie wszystko wymieszac. Doprawic dwoma rodzajami musztardy, sola, pieprzem i odrobina wody ogórkowej.

Nalozyc piersi, frytki i dip na talerze i udekorowac listkami pietruszki lub koperkiem wedlug uznania.

6 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle smacznie 😍. Nadzienie z figami i kozim serem to moje smaki. Zjadłabym z ogromną przyjemnością. Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Tez uwielbiam kozi ser z figami, w wielu daniach, czasami jem nawet na sniadanie :)) Pozdrawiam równiez

      Usuń
  2. Powiększałam sobie zdjęcia i delektowałam się smakami na KAŻDYM etapie :-D Robiłam raz takie "a la cordony", i też z piersi, bo do cielęciny rzadko mam dostęp. Ale niestety, nie miały tak świetnego towarzystwa, jak te frytki, które bardzo mnie zaciekawiły (tylko z pasternakiem może być kłopot, bo nie ma u nas, no chyba, że jako podróba pietruszki, ale to trzeba trafić i się poznać). Nie znałam myku z mąką ziemniaczaną do prószenia, zapewne ona podnosi chrupkość. I jeszcze dip jest super, nigdy nie używałam do jogurtu innego ogórka, niż świeży. Buziaczki wiosenne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Marzyniu, zaczne od konca :) Ja do jogurtu uzywam swiezego ogórka tylko jesli robie tzatzki. Poza tym robie mizerie z jogurtem i odrobina cytryny. Natomiast wszelkiego rodzaju dipy i remolady robie zawsze z ogórkiem konserwowym , równiez czesto dodaje troche octu z ogórków konserwowych dla podkrecenia smaku, np, salatke warzywna robie zawsze z ogórkami konserwowymi ( po prostu bardziej je lubie od kiszonych) i wtedy do majonezu tez dodaje troche octu z ogórków. Tak rozbestwilam moich chlopaków, ze zawsze sie dziwia, gdy u kogos jedza salatke warzywna z ziemniakami ( ja nigdy nie dodaje, za to dodaje jablko:) i z samym majonezem :)
      Tak maka ziemniaczana sprawia, ze frytki sa bardziej chrupkie.
      Myslalam, ze pasternak jest bardzo popularny w Polsce, dla mnie ma troche zbyt intensywny smak, ale wlasnie z takimi "mieszanymi" frytkami doskonale smakuje. W Niemczech pasternak jest popularniejszy od korzeni pietruszki, natomiast w USA zarówno pasternak jak korzenie pietruszki mozna dostac jedynie na targu i w bardzo niewielu sklepach. Usciski.

      Usuń
    2. A widzisz Marylko, jak silny jest wpływ "warunkowania behawioralnego" naszych domowników :-D Moja H&C nie wyobraża sobie sałatki jarzynowej, tej klasyczniej, świątecznej, bez ziemniaków i bez ogórka kiszonego (przez Mami oczywiście!) Całuski serdeczne, pa!

      Usuń
    3. To jest chyba tez uzaleznione od regionu. O ile spotykalam sie u nas z salatka z ogórkiem kiszonym ( ja nie dodaje, bo niezbyt je lubie) o tyle nie spotkalam sie w naszej okolicy z salatka warzywna z ziemniakami. Raz ja tylko jadlam w Polsce z ziemniakami -
      w Toruniu i myslalam, ze to wplyw niemieckiej kuchni :) Buziaki.

      Usuń