1 marca 2024

Tarta Tatin

Najpopularniejszą szarlotką na wszystkich kontynentach jest niewątpliwie francuska Tarte Tatin, zapiekana do góry nogami z warstwą karmelu. Ciasto nazwano na cześć sióstr Caroline i Stéphanie Tatin, które pod koniec XIX wieku prowadziły hotel i restaurację w Lamotte-Beuvron w Sologne. Według legendy Stéphanie wymyśliła to ciasto przez przypadek, gdy gotowa szarlotka wypadła jej z rąk. Aby ją uratować, po prostu włożyła ją z powrotem do formy owocami do dołu, przykryła świeżym ciastem i ponownie upiekła. Efekt został tak dobrze przyjęty przez gości, że tarta do dziś jest wizytówką kulinarną restauracji. Tartę Tatin można przygotować także z innymi owocami – pigwami, morelami czy gruszkami.


Składniki na ciasto i nadzienie:

  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 3 szczypty soli
  • 3 duże jabłka
Składniki na karmel:
  • 120 g cukru
  • 50 ml wody
  • 80 g masła
  • 3 szczypty soli
  • 0,5 laski wanilii

Przygotowac kruche ciasto. Masło pokroic w kostke i szybko zagniesc z maka, jajkiem i sola. Ciasto zawinac w folie spozywcza i odstawic w chlodne miejsce na co najmniej 30 minut. Ulozyc papier do pieczenia na dnie tortownicy, tortownice szczelnie zamknac, aby nie wyplynal z niej pózniej karmel.
Jablka obrac, pokroic w cwiartki i usunac gniazda nasienne.

Przygotowac karmel. Karmelizowac cukier i wode w wystarczajaco duzym garnku na srednim ogniu, az karmel uzyska bursztynowy kolor. Dodac maslo i rozpuscic. Na koniec dodac sól i wyskrobany miazsz waniliowy i wszystko dobrze wymieszac.
Ostroznie wlac karmel do tortownicy i równomiernie rozprowadzic go na spodzie, najlepiej poruszajac forma, gdyz karmel jest bardzo goracy.

Ulozyc cwiartki jablek w tortownicy zaczynajac od krawedzi.
Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dól). Ciasto wylozyc na posypana maka stolnice i rozwalkowac na nieco wiekszy krag niz srednica tortownicy, nastepnie ostroznie przykryc nim jabłka. Nadmiar ciasta wcisnac do formy, tworząc brzeg. Piec 20-25 minut.

Ciasto po upieczeniu odstawic na 15 minut. Następnie poluzowac brzegi ciasta nozem i otworzyc tortownice. Na wierzch ciasta polozyc odpowiednio duży talerz albo deseczke i przekrecic ciasto do góry nogami, aby owoce znalazly sie na wierzchu.  

Tarte podawac najlepiej jeszcze ciepla, z lodami waniliowymi, bita smietana lub crème fraîche.

10 komentarzy:

  1. Ja kiedyś robiłam tę tartę, ale coś poszło nie tak (za "mokre" jabłka?) i ciasto nie było dobrze dopieczone :-( Ale tak dokładnie opisałaś i zilustrowałaś przepis, że spróbuję jeszcze raz, np. z gruszkami. Widok owoców w karmelu jest taki kuszący!
    P.S. Myślę, że milionowa armia miłośników "polskiej" szarlotki babuni jednak nie podpisałaby się pod pierwszym zdaniem. 80% moich znajomych nawet chyba nie wie, co to jest Tarta Tatin. Mąż nie wiedział :-DDD Niewykluczone, że po konsumpcji zmieni zdanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, ja tak to powiedzialam "globalnie", gdyz zwiedzilam juz troche swiata i wszedzie gdzie bylam, na kazdym kontynencie tarta Tatin byla dostepna, wiec dlatego powiedzialam, ze jest bardzo popularna. Jest róznica miedzy tym, co jest popularne w jednym kraju, a co jest popularne wszedzie, np. nasza salatka jarzynowa jest znana i popularna glównie w Polsce, albo bigos czy jakies inne dania. Natomiast sa rzeczy, które ludzie znaja wszedzie np. pizza, hot dog, hamburger, salatka nicejska itd.
      Co do tarty, trzeba koniecznie uzyc twardych jablek i mozliwie w duzych kawalkach. Troche sie zastanawiam, dlaczego ciasto bylo niedopieczone, skoro jest u góry, a tam jak wiadomo najszybciej sie przypieka.
      Usciski.

      Usuń
    2. Marylko, słońce Ty moje, przecież ja to powiedziałam z przymrużeniem oka! My po prostu żyjemy w innych światach, co nie przeszkadza w ogóle nam się "koleżankować", a nawzajem dowiadujemy się nieco o tych równoległych rzeczywistościach.
      Co do tarty ja chyba właśnie wzięłam złe jabłka, zbyt soczyste i one puściły dużo soku, który zmoczył nawet "górne" ciasto. I teraz popatrzałam jeszcze raz na twój przepis i tam jest 200 stopni, a ja piekłam na 180. I miało więcej czasu na zmoknięcie :-))
      Buziaczki serdeczne :-*

      Usuń
    3. Marzyniu, inne swiaty to tylko otoczka, która wlasciwie nie ma zadnego znaczenia. Nie trzeba przeciez jezdzic po swiecie, bywac w ekskluzywnych restauracjach, aby wiedziec co jest znane i popularne. To jest kwestia zainteresowania swiatem i otwarcia na wszystko, co jest nam nawet obce. Znam mnóstwo osób, które rzadko bywaja za granica, ale maja ogromna wiedze, czy to z ksiazek, z internetu, czy z innych zródel. Natomiast istnieje wiele osób, które nawet "bywajac" w swiecie nie zwracaja uwagi na to, co ich otacza, nie jedza tego, czego nie znaja, tak jakby ich przyzwyczajenia z dziecinstwa byly jedna alternatywa, w mysl zasady, musi byc tak jak zawsze bylo. Przez to ich swiat doznan staje sie bardzo ubogi.
      Usciski.

      Usuń
  2. Ja jeszcze tarty tatin nie robiłam, ale jestem bardzo ciekawa tego przepisu. Muszę w wolnej chwili zakręcić się koło tego pomysłu. Dziękuję za przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam Najlepiej smakuje jeszcze troche ciepla.

      Usuń
  3. Pysznie wygląda. Mój mąż jest fanem szarlotek wszelkiego rodzaju, to idealny przepis dla niego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto ja zrobic, gdyz smakuje naprawde wysmienicie:)

      Usuń
  4. Wyjątkowa i bardzo apetyczna szarlotka. Sama jej nigdy nie robiłam, ale przepis zapisuję, bo kubki smakowe pracują od samego patrzenia :) Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam, gdyz karmel sprawia, ze ma ona niezwykly smak.
      Pozdrawiam równiez.

      Usuń