Szybka, prosta i pożywna przekąska lub kolacja. Pieczony ser - camembert, czy inny miękki ser i chrupiąca bagietka ziołowa. Bagietkę zanurzamy w kremowym serze a jako świeże dodatki pasują np. ogórki, pomidory i papryka.
- 180 g miękkiego sera np. camembert (łagodnego lub pikantnego)
- 1 żółta papryka
- 100g pomidorków koktajlowych
- 100 g korniszonów
- szczypta rozmarynu
- 2 bagietki z masłem ziołowym
Rozgrzac piekarnik do 180°C (termoobieg).
Wyjac ser z opakowania i wlozyc go z powrotem do drewnianego koszyczka (jesli ser go nie posiada, wlozyc ser do koszyczka z folii aluminiowej)). Naciac wierzch malym nozem na krzyz, tworząc „X” o srednicy ok. 3 cm. Wlozyc ser do piekarnika i piec 15 min.
W tym czasie przygotowac dodatki: papryke pokroic w paski, umyc pomidorki koktajlowe a korniszony przelozyc do miseczki.
Po 15 minutach wyjac ser z piekarnika, odwinac malym nozem naciety wierzch sera i posypac rozmarynem odsloniete miejsce.
Nastepnie wlozyc bagietki do piekarnika wraz z serem i piec przez kolejne 10 minut, aż masa serowa wchlonie rozmaryn a bagietki beda chrupiace.
Ser podac z bagietkami, odrywac kawalki bagietki i zanurzac je w serze. Dodatki podac w miseczkach.
Marylko, przekieruję tego posta Jasiowi, myślę, że go zaciekawi, bo to pyszne i szybkie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo czesto robimy na kolacje zmieniajac sery i smak masla w bagietkach, przez co kazdy wariant ma inny, ale zawsze doskonaly smak.
UsuńSuper pomysł na przekąskę <3
OdpowiedzUsuńDziekuje i goraco polecam.
UsuńPyszna, pożywna i aromatyczna przekąska 🥰
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :)
Usuń