11 kwietnia 2024

Pieczony ser z ziołową bagietką

Szybka, prosta i pożywna przekąska lub kolacja. Pieczony ser - camembert, czy inny miękki ser i chrupiąca bagietka ziołowa. Bagietkę zanurzamy w kremowym serze a jako świeże dodatki pasują np. ogórki, pomidory i papryka.


Składniki na 2 osoby:
  • 180 g miękkiego sera np. camembert (łagodnego lub pikantnego)
  • 1 żółta papryka
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 100 g korniszonów
  • szczypta rozmarynu
  • 2 bagietki z masłem ziołowym



Rozgrzac piekarnik do 180°C (termoobieg).
Wyjac ser z opakowania i wlozyc go z powrotem do drewnianego koszyczka (jesli ser go nie posiada, wlozyc ser do koszyczka z folii aluminiowej)). Naciac wierzch malym nozem na krzyz, tworząc „X” o srednicy ok. 3 cm. Wlozyc ser do piekarnika i piec 15 min.
W tym czasie przygotowac dodatki: papryke pokroic w paski, umyc pomidorki koktajlowe a korniszony przelozyc do miseczki. 
Po 15 minutach wyjac ser z piekarnika, odwinac malym nozem naciety wierzch sera i posypac rozmarynem odsloniete miejsce.
Nastepnie wlozyc bagietki do piekarnika wraz z serem i piec przez kolejne 10 minut, aż masa serowa wchlonie rozmaryn a bagietki beda chrupiace. 

Ser podac z bagietkami, odrywac kawalki bagietki i zanurzac je w serze. Dodatki podac w miseczkach.  

6 komentarzy:

  1. Marylko, przekieruję tego posta Jasiowi, myślę, że go zaciekawi, bo to pyszne i szybkie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo czesto robimy na kolacje zmieniajac sery i smak masla w bagietkach, przez co kazdy wariant ma inny, ale zawsze doskonaly smak.

      Usuń
  2. Pyszna, pożywna i aromatyczna przekąska 🥰

    OdpowiedzUsuń