Śniadanie jak w Nowym Jorku: jagodowe naleśniki z kremem Raffaello są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przy tak wielu zaletach bardzo łatwo zignorować ilość kalorii.
- 300 g mąki
- 350 ml mleka
- 3 jajka
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 250 g jagód
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Krem:
- 250 g mascarpone
- 150 g jogurtu
- 3-4 łyżki syropu z agawy
- starta skórka z 1 limetki
- 10 szt. Raffaello
Glazura:
Jogody umyc, zblendowac z mlekiem i przecedzic przez sito. Wymieszac jajka z cukrem i dodac do nich mleko jagodowe. Make wymieszac z sola i proszkiem do pieczenia i wsypac do jagodowego ciasta. Wymieszac wszystko do momentu uzyskania gladkiego ciasta.
Posmarowac patelnie olejem, usmazyc nalesniki na srednim ogniu i odstawic do ostygniecia.
Posmarowac patelnie olejem, usmazyc nalesniki na srednim ogniu i odstawic do ostygniecia.
Wymieszac dokladnie wszystkie skladniki na krem i dodac pokruszone Rafaello.
Pierwszy nalesnik posmarowac kremem, przykryc nastepnym nalesnikiem, posmarowac go równiez kremem i tak powtarzac do momentu wykorzystania wszystkich nalesników. Wierzch powinna stanowic warstwa kremu.
Nalesniki podawac udekorowane glazura z rozpuszczonego kremu lub czekolady ze smietana i ewentualnie jagodami.
Bardzo apatycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNasze ulubione sniadanie:)
UsuńJessu, ależ to wygląda! W tym roku było bardzo krucho z borówkami, w lesie wszystko obmarzło w maju, a amerykańskie kupuję bardzo rzadko (skrzywienie człowieka wychowanego na prawdziwych ;-))
OdpowiedzUsuńW Niemczech ich nie brakowalo, zreszta im bardziej na pólnoc, tym ich wiecej...
OdpowiedzUsuń