12 czerwca 2019

Jagodowe naleśniki z kremem Raffaello

Śniadanie jak w Nowym Jorku: jagodowe naleśniki z kremem Raffaello są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przy tak wielu zaletach bardzo łatwo zignorować ilość kalorii.

Składniki na 4 osoby:
  • 300 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 250 g jagód
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu
  • 3-4 łyżki syropu z agawy 
  • starta skórka z 1 limetki
  • 10 szt. Raffaello
Glazura:
  • 1 łyżka kremu czekoladowego lub gorzkiej czekolady
  • 30-50 ml śmietany

Jogody umyc, zblendowac  z mlekiem i przecedzic przez sito. Wymieszac jajka z cukrem i dodac do nich mleko jagodowe. Make wymieszac z sola i proszkiem do pieczenia i wsypac do jagodowego ciasta. Wymieszac  wszystko do momentu uzyskania gladkiego ciasta. 
Posmarowac patelnie olejem, usmazyc nalesniki na srednim ogniu i odstawic do ostygniecia. 

Wymieszac dokladnie  wszystkie skladniki na krem i dodac pokruszone Rafaello.
Pierwszy nalesnik posmarowac kremem, przykryc nastepnym nalesnikiem, posmarowac go równiez kremem i tak powtarzac do momentu wykorzystania wszystkich nalesników. Wierzch powinna stanowic  warstwa kremu.

Nalesniki podawac udekorowane glazura z rozpuszczonego  kremu lub czekolady ze smietana i ewentualnie jagodami.

4 komentarze:

  1. Jessu, ależ to wygląda! W tym roku było bardzo krucho z borówkami, w lesie wszystko obmarzło w maju, a amerykańskie kupuję bardzo rzadko (skrzywienie człowieka wychowanego na prawdziwych ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. W Niemczech ich nie brakowalo, zreszta im bardziej na pólnoc, tym ich wiecej...

    OdpowiedzUsuń