Znany niemiecki deser (zwłaszcza w Nadrenii Północnej-Westfalii). Męski – gdyż jednym ze składników jest rum. Deser zawiera również budyń waniliowy, bitą śmietanę i kawałki czekolady. Oczywiście robiąc ten deser dla dzieci, musimy pominąć rum.
- 500 ml mleka
- 200 ml śmietany
- 80 g cukru
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 40 g skrobi
- szczypta soli
- 100 g ciemnej kuwertury
- 40 ml rumu
Do kremu mozna oczywiscie uzyc kupnego budyniu, ja preferuje domowy, gdyz jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co gotowanie kupnego, i ma te zalete, ze nie posiada w swoim skladzie chemii.
Najpierw zeskrobac ziarenka wanilii. Wlac 3/4 mleka do garnka, dodac ziarenka i laske wanilii, sól i cukier i zagotowac.
Skrobie wymieszac z reszta mleka i dodac zóltka.
Troche goracego mleka wlac do mieszanki skrobi z zóltkami, wymieszac i dodac do goracego mleka.Mieszac caly czas, równiez na dnie garnka i gotowac ok, 1 minuty.
Przelac budyn przez sito do miski o duzej srednicy, przykryc folia spozywcza, aby nie utworzyl sie kozuch i odstawic do ostygniecia.
Krem dekorujemy wedlug uznania np. kawalkami czekolady i owocami.
Wyborny deser! Mój mąż byłby w siódmym niebie :)) Uwielbia połączenie rumu i czekolady.
OdpowiedzUsuńWcale sie nie dziwie. Ja tez uwielbiam rum z czekolada, mimo iz za czekolada i alkoholem nie przepadam, ale w tej konstelacji zawsze sie skusze :)
UsuńPonieważ nie jestem dzieckiem, to poproszę z podwójną porcją rumu :-D
OdpowiedzUsuńBardzo chetnie! Akurat teraz mam sporo rumu, gdyz od sezonu truskawkowgo robie owoce w rumie, wiec jeszcze troche zostalo. Ale uprzedzam - ma 60% :)
Usuń