Stek Strindberga to danie z wołowiny. Wybrałam rumsztyk, ale czasami używa się do niego antrykotu, a wtedy ten kawałek mięsa określa się mianem antrykotu Strindberga. Niezależnie od tego, jakiego kawałka mięsa użyjemy, danie pokryte jest chrupiącą warstwą cebuli i musztardy, co nadaje mu wyjątkowego smaku.
- 1 łyżka masła
- 5 szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml śmietany
- 3 łyżki panko lub bułki tartej
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
- 1 łyżka średnio ostrej musztardy
- 2 łyżki startego parmezanu
- 0,5 pęczka pietruszki
- 1 ekologiczna cytryna
- 4 plastry rumsztyka lub antrykotu
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masła klarowanego
- 4 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Obrac szalotki i czosnek i pokroic w bardzo drobna kostke. Posiekac natke pietruszki. Cytryne umyc, osuszyc i zetrzec polowe skórki. Na patelni rozgrzac maslo i podsmazyc szalotke, dodac czosnek i smietane i dusic wszystko ok. 10-15 minut, az powstanie gesta masa. Wymieszac ja z panko (lub bulka tarta).
Dodac dwa rodzaje musztardy, skórke z cytryny, parmezan i natke pietruszki. Doprawic sola i pieprzem i lekko ostudzic na talerzu.
Steki smazyc z kazdej strony na oleju z pestek winogron lub masle klarowanym przez około 1-1,5 minuty jesli chcemy stek krwisty i odpowiednio dluzej jesli chcemy medium lub bardziej wysmazony. Na patelnie dodajemy kilka galazek rozmarynu i tymianku.
Usmazone steki ulozyc na blasze do pieczenia lub w naczyniu zaroodpornym, doprawic sola i pieprzem i pozostawie do lekkiego ostygnięcia, nastepnie posmarowac je obficie masa cebulowa (o grubosci co najmniej 0,5 cm) i grillowac w piekarniku przez ok. 2 minuty. Powierzchnia powinna lekko zbrazowiec i tworzyc babelki.
Steki przed podaniem posypac posiekanym rozmarynem i polac odrobina oliwy z oliwek. Jako dodatek smakuje salata.
Danie Dnia na Smakerze 04.10.2023 TUTAJ
Doskonały stek 🧡 Od samego patrzenia na zdjęcia pracują kubki smakowe 🥰
OdpowiedzUsuńDziekuje. Dla wielbicieli miesa to prawdziwa uczta.
UsuńAż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńtez lubie mieso, choc to teraz jest juz coraz mniej popularne...
UsuńO ho ho, ale se August dogadzał... On na pewno jadał blue i potem zasiadał do opisów "krwistych" scen :-DD
OdpowiedzUsuńTrudno powiedziec, czy to "ten" Strindberg byl patronen tej potrawy, tym bardziej, ze powstala ona w Niemczech, ale niewatpliwie jest ona dla koneserów krwistych steków.
Usuń