14 września 2023

Stek Strindberga

Stek Strindberga to danie z wołowiny. Wybrałam rumsztyk, ale czasami używa się do niego antrykotu, a wtedy ten kawałek mięsa określa się mianem antrykotu Strindberga. Niezależnie od tego, jakiego kawałka mięsa użyjemy, danie pokryte jest chrupiącą warstwą cebuli i musztardy, co nadaje mu wyjątkowego smaku.


Składniki na 4 osoby:

  • 1 łyżka masła
  • 5 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml śmietany
  • 3 łyżki panko lub bułki tartej
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
  • 1 łyżka średnio ostrej musztardy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 1 ekologiczna cytryna
  • 4 plastry rumsztyka lub antrykotu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masła klarowanego
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Obrac szalotki i czosnek i pokroic w bardzo drobna kostke. Posiekac natke pietruszki. Cytryne umyc, osuszyc i zetrzec polowe skórki. Na patelni rozgrzac maslo i podsmazyc szalotke, dodac czosnek i smietane i dusic wszystko ok. 10-15 minut, az powstanie gesta masa. Wymieszac ja z panko (lub bulka tarta).

Dodac dwa rodzaje musztardy, skórke z cytryny, parmezan i natke pietruszki. Doprawic sola i pieprzem i lekko ostudzic na talerzu.

Steki smazyc z kazdej strony na oleju z pestek winogron lub masle klarowanym przez około 1-1,5 minuty jesli chcemy stek krwisty i odpowiednio dluzej jesli chcemy medium lub bardziej wysmazony. Na patelnie dodajemy kilka galazek rozmarynu i tymianku.

Usmazone steki ulozyc na blasze do pieczenia lub w naczyniu zaroodpornym, doprawic sola i pieprzem i pozostawie do lekkiego ostygnięcia, nastepnie posmarowac je obficie masa cebulowa (o grubosci co najmniej 0,5 cm) i grillowac w piekarniku przez ok. 2 minuty. Powierzchnia powinna lekko zbrazowiec i tworzyc babelki.

Steki przed podaniem posypac posiekanym rozmarynem i polac odrobina oliwy z oliwek. Jako dodatek smakuje salata.

Danie Dnia na Smakerze 04.10.2023  TUTAJ

6 komentarzy:

  1. Doskonały stek 🧡 Od samego patrzenia na zdjęcia pracują kubki smakowe 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Dla wielbicieli miesa to prawdziwa uczta.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. tez lubie mieso, choc to teraz jest juz coraz mniej popularne...

      Usuń
  3. O ho ho, ale se August dogadzał... On na pewno jadał blue i potem zasiadał do opisów "krwistych" scen :-DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedziec, czy to "ten" Strindberg byl patronen tej potrawy, tym bardziej, ze powstala ona w Niemczech, ale niewatpliwie jest ona dla koneserów krwistych steków.

      Usuń