20 lutego 2023

Malinowy winegret

Winegret o lekko owocowej nucie pasuje do wielu sałatek, jest szybki w przygotowaniu, a dzięki malinom odznacza się świeżością, która doskonale komponuje się z wieloma rodzajami sałatek.


Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 szalotka lub czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki galaretki malinowej lub świeżych malin
  • 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
  • sól i pieprz

Do malin lub galaretki z octem dodac musztarde i pokrojona w drobna kostke cebule lub szalotke.

Nastepnie dodac przecisnięty przez praske czosnek i przyprawy. Wszystko zmiksowac, dodac oliwe z oliwek i mieszac do uzyskania równomiernie gestego sosu. 

Dressing przelac do mniejszego pojemnika, w razie potrzeby przetrzec przez sito, aby pozbyc sie pestek. Przygotowac salate i polac ja derssingiem.

Wieksza ilosc dressigu mozna przechowywac 1-2 dni w szczelnie zamknietej butelce w lodówce.

Malinowy winegret pasuje do wielu lisciastych salat mieszanych z warzywami, owocami, drobiem lub serem np. kozim serem, burrata czy mozzarella.

6 komentarzy:

  1. Jakie piękne te sałatki! A ta biała kuleczka to mozzarella czy burrata (?). Ja miałam (nie mam, bo H&C wypiła z herbatą) swój ocet z dzikich malin - więc wiem, że taki winegret to pyszota :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to burrata. Moje salatki sa czesto bardzo skromne w skladzie, za to dressingi staram sie uzupelniac dobrymi octami balsamicznymi i klasycznie musztarda z miodem albo wlasnie owocami lub owocowymi octami balsamicznymi.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. swieze maliny dzieki octowi balsamicznemu zachowuja swój kolor. Dziekuje :)

      Usuń
  3. Wyborny winegret. Myślę, że jest naprawdę uniwersalny. Będzie świetnie smakował zarówno z sałatkami owocowym oraz tymi z dodatkiem serów i mięs.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to prawda, maliny w odróznieniu od truskawek smakuja do wszystkiego.
      Dziekuje :)

      Usuń