Winegret o lekko owocowej nucie pasuje do wielu sałatek, jest szybki w przygotowaniu, a dzięki malinom odznacza się świeżością, która doskonale komponuje się z wieloma rodzajami sałatek.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 szalotka lub czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki galaretki malinowej lub świeżych malin
- 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- sól i pieprz
Nastepnie dodac przecisnięty przez praske czosnek i przyprawy. Wszystko zmiksowac, dodac oliwe z oliwek i mieszac do uzyskania równomiernie gestego sosu.
Dressing przelac do mniejszego pojemnika, w razie potrzeby przetrzec przez sito, aby pozbyc sie pestek. Przygotowac salate i polac ja derssingiem.
Malinowy winegret pasuje do wielu lisciastych salat mieszanych z warzywami, owocami, drobiem lub serem np. kozim serem, burrata czy mozzarella.
Jakie piękne te sałatki! A ta biała kuleczka to mozzarella czy burrata (?). Ja miałam (nie mam, bo H&C wypiła z herbatą) swój ocet z dzikich malin - więc wiem, że taki winegret to pyszota :-)
OdpowiedzUsuńTak, to burrata. Moje salatki sa czesto bardzo skromne w skladzie, za to dressingi staram sie uzupelniac dobrymi octami balsamicznymi i klasycznie musztarda z miodem albo wlasnie owocami lub owocowymi octami balsamicznymi.
Usuń,swietny ma kolorek
OdpowiedzUsuńswieze maliny dzieki octowi balsamicznemu zachowuja swój kolor. Dziekuje :)
UsuńWyborny winegret. Myślę, że jest naprawdę uniwersalny. Będzie świetnie smakował zarówno z sałatkami owocowym oraz tymi z dodatkiem serów i mięs.
OdpowiedzUsuńtak, to prawda, maliny w odróznieniu od truskawek smakuja do wszystkiego.
UsuńDziekuje :)