2 maja 2022

Paszteciki królowej

Bouchées à la reine czyli przekąska w formie faszerowanych "koszyczków" z ciasta francuskiego jest wymysłem Marii Leszczyńskiej, małżonki króla Francji Ludwika XV. Mój przepis w porównaniu z oryginałem jest znacznie uproszczony i przygotowany na bazie polędwiczek lub kurczaka, pieczarek lub innych grzybów i sosu winno-śmietanowego. Całość dopełniają winogrona, które doskonale komponują się z sosem.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 "koszyczki" z ciasta francuskiego
  • 250 g polędwiczek lub kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 150 g boczniaków mikołajkowych
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 200 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 200 ml rieslinga
  • 200 ml śmietany
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 15 jasnych winogron
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • cukier
  • mąka
  • masło

Pokroić polędwiczki w paski, cebulę obrać i pokroić, oczyścić pieczarki i boczniaki mikołajkowe i pokroić w plastry.  Posiekać pietruszkę, winogrona oczyścić, przekroić na pół i w razie potrzeby usunąć pestki. Drobno posiekać papryczkę chili.
Na wysokiej patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić wieprzowinę. Stopniowo dodawać cebulę, pieczarki, chili i zielony pieprz.

Smażyć, aż wszystko się zarumieni, dodać winogrona, sól, pieprz i cukier. Wlać połowę bulionu i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. 

W tym samym czasie wlać rieslinga do patelni i zredukować o połowę. Dodać śmietanę. Gotować przez ok. 4-5 minut na małym ogniu. Wymieszać równe części miękkiego masła i mąki. Stopniowo wmieszać masło z mąką do wywaru, do uzyskania kremowej konsystencji.

Do patelni z wieprzowiną wlać sos z riesligiem, dobrze wymieszać  i dodać resztę bulionu do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Paszteciki ułożyć na talerzach, można je wcześniej podgrzać w piekarniku. Wypełnić nadzieniem i polać sosem po krawędzi i rozprowadzić go wokół pasztecików.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Danie Dnia na Smakerze 15.03.2022 TUTAJ

4 komentarze:

  1. O matko! Ale wykwintne! I wyglądają jak danie z haute cuisine! A Maria Leszczyńska jest moją ukochaną królową, bo w dzieciństwie zaczytywałam się w "Szpadzie na wachlarzu" i dalszych częściach. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste w wykonaniu i mozliwosci kombinacji sa nieskonczone.
      Ksiazki nie czytalam, moze gdzies zdobede u nas.

      Usuń
  2. Melduję, że zrobiłam. Były pyszne! Wstawię na bloga :-) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajrzalam juz raz na Twojego bloga, ale dzis mamy Dzien Matki, jutro moje dziecko ma urodziny, wiec dopiero teraz znalazlam chwile czasu, aby odpowiedziec.

      Usuń