23 grudnia 2024

Prosty i szybki piernik z musem czekoladowym

Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu mojej babci, wzbogacony czekoladowym ganaszem, tym razem nie w formie polewy, a musu czekoladowego, który nadaje piernikowi dodatkowej lekkości.


Składniki na 10 sztuk:

Piernik:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 125 g syropu z buraków cukrowych
  • szczypta soli
  • 0,5 opakowania przyprawy do piernika
  • 70 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem czekoladowy (ganasz)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany
  • wiórki czekoladowe
  • prażone orzechy laskowe

Maslo rozpuscic na srednim ogniu, dodac cukier, syrop z buraków cukrowych, przyprawe piernikowa oraz sól i mieszac trzepaczka, az wszystkie skladniki dobrze sie polacza - wtedy zdjac mieszanine z ognia i dodac zimne mleko a nastepnie wbijac jajka do letniej mieszanki i wszystko dobrze wymieszac.

Do innej miski wsypac make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona. Wszystko wymieszac i dodac przygotowana mase piernikowa.

Wszystkie skladniki tak dlugo mieszac, az beda mialy odpowiednia konsystencje. Rozgrzac piekarnik do 175° C (góra/dół). Kwadratowa forme do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia (alternatywnie mozna uzyc tortownicy). Wlac ciasto (3-4 cm wysokosci) i wygladzic. Piec na srodkowej szynie przez ok. 30 minut. 

Wczesniej przygotowac ganasz - najlepiej dzien wczesniej.
Posiekac gorzka czekolade. W rondelku podgrzac śmietanke (nie dopuscic do wrzenia!) i zalac nia posiekana czekolade. Odstawic na chwile a nastepnie wymieszac na gladka mase. Pozostawic do ostygniecia w lodówce na co najmniej 3 godziny – najlepiej na cala noc. Ostudzona mase czekoladowa ubic mikserem recznym, az uzyska konsystencje przypominajaca mus.

Upieczony piernik calkowicie ostudzic i schlodzone ciasto pokroic na porcje. Kawalki ulozyc na talerzach, napelnic musem czekoladowym rekaw cukierniczy z końcówka w ksztalcie gwiazdki i wycisnac go na ciasto w ksztalcie fali lub kropek. Udekorowac wiórkami czekolady i prazonymi orzechami laskowymi.

Moje ostanie 3 przepisy doskonale komponuja sie smakowo i wizualnie i sa niekonwencjonalna propozycja na 3-daniowe proste, szybkie, lekkostrawne i smaczne menu swiateczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz