Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu mojej babci, wzbogacony czekoladowym ganaszem, tym razem nie w formie polewy, a musu czekoladowego, który nadaje piernikowi dodatkowej lekkości.
Piernik:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 125 g syropu z buraków cukrowych
- szczypta soli
- 0,5 opakowania przyprawy do piernika
- 70 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 0,5 opakowania proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem czekoladowy (ganasz)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany
- wiórki czekoladowe
- prażone orzechy laskowe
Do innej miski wsypac make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona. Wszystko wymieszac i dodac przygotowana mase piernikowa.
Wszystkie skladniki tak dlugo mieszac, az beda mialy odpowiednia konsystencje. Rozgrzac piekarnik do 175° C (góra/dół). Kwadratowa forme do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia (alternatywnie mozna uzyc tortownicy). Wlac ciasto (3-4 cm wysokosci) i wygladzic. Piec na srodkowej szynie przez ok. 30 minut.
Wczesniej przygotowac ganasz - najlepiej dzien wczesniej.
Posiekac gorzka czekolade. W rondelku podgrzac śmietanke (nie dopuscic do wrzenia!) i zalac nia posiekana czekolade. Odstawic na chwile a nastepnie wymieszac na gladka mase. Pozostawic do ostygniecia w lodówce na co najmniej 3 godziny – najlepiej na cala noc. Ostudzona mase czekoladowa ubic mikserem recznym, az uzyska konsystencje przypominajaca mus.
Upieczony piernik calkowicie ostudzic i schlodzone ciasto pokroic na porcje. Kawalki ulozyc na talerzach, napelnic musem czekoladowym rekaw cukierniczy z końcówka w ksztalcie gwiazdki i wycisnac go na ciasto w ksztalcie fali lub kropek. Udekorowac wiórkami czekolady i prazonymi orzechami laskowymi.
Moje ostanie 3 przepisy doskonale komponuja sie smakowo i wizualnie i sa niekonwencjonalna propozycja na 3-daniowe proste, szybkie, lekkostrawne i smaczne menu swiateczne.
Przepyszny piernik, a prezentacja bajeczna! 😍
OdpowiedzUsuńDziekuje Kasiu, piernik jest naszym najbardziej uniwersalnym swiatecznym ciastem, gdyz wychowani nie tylko w róznych tradycjach, ale i w róznych krajach, mamy zupelnie inne wspomnienia smaków dziecinstwa, ale jak widac jest kilka podobnych :)
UsuńNo jak babcinowy, to mus zapisać i upiec!
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie się prezentuje ten świąteczny stół :-) Ja niestety nic zmienić nie mogę w wigilię, bo H&C to zajadli obrońcy tradycji (zwłaszcza Martik, bo dla niej to ważne, skoro jedzie pół Europy na wigilię).
Kochana Marylko, wszystkiego co najlepsze Wam życzymy, w czas świąteczny i na Nowy Rok!
Och Marzyniu, to nie byl swiateczny stól, tylko photoshopowo spreparowane otoczenie do "dan próbnych", które juz wykonalam przed swietami, aby w czasie swiat nie bylo wpadki :)
UsuńWiesz, jesli wszyscy sa wychowani w tej samej tradycji, to nie ma problemu, ale my niestety choc pochodzimy z krajów, gdzie kuchnie sa w sumie podobne, to akurat swieta róznia sie pod wieloma wzgledami. W pln. Niemczech, gdzie wychowal sie mój maz na Wiglie serwuje sie jedynie parówki z salatka ziemniaczna na pamiatke ubóstwa w stajence i profilaktycznie przed obfitym jedzeniem nastepnego dnia. Z tej tradycji pozostaly w naszych swietach jedynie ziemniaki, z których robie zawsze zupe z jakims ekskluzywnym dodatkiem. Za to nie mamy barszczu, który wprawdzie lubie, ale nie mam ochoty na lepienie uszek :) W ciescie sa grzyby, które mi przypominaja nasza Wigilie i to, co lubie najbardziej - szpinak z gorgonzola, a ze teraz zyjemy w USA to oczywiscie nie moglo zabraknac dyni :)
Deser jest najbardziej uniwrsalny, gdyz piernik pasuje do polskich, niemieckich i amerykanskich swiat :))
Poza tym w USA swieta sa tylko 25 grudnia, wprawdzie swietujemy tez Wigile i drugi dzien swiat, ale w atmosferze normalnego dnia, gdyz jedynie w Wigilie niektórzy ida wieczorem po pracy do kosciola, ale jest to wlasciwie normalny dzien, a w drugi dzien swiat np. trzeba juz pozbyc sie choinki, gdyz pózniej juz ich nie zabieraja w duzych miastach. Co kraj, to obyczaj...
Marzyniu, Tobie i Twojej rodzinie zycze dobrego Nowego Roku. Usciski.
Bardzo ciekawe informacje mi zapodałaś :-) Ja teraz jestem w Słowenii i wiem (bo wigilia 2 lata temu była u Nich), że oni także na wigilię mają bardzo skromne menu, czyli: KIEŁASĘ NA GORĄCO! Dla Polaków to nie do pomyślenia, chociaż nawet w niezwykle konserwatywnej Polsce biskupi już dawno ogłosili, że nie ma powodu, dla którego trzeba pościć w wigilię (zresztą jaki to post, gdy każdy umiera z przejedzenia...) Buziaki noworoczne :-*
UsuńPost w czasie Wigilii jest chyba tylko w Polsce, nawet w innych krajach katolickich ludzie nie poszcza, o ile swietuja tam Wigilie. W Niemczech w niektórych regionach na Wigilie jest ryba, ale nie ma to chyba zwiazku z postem.
UsuńSzczesliwego Nowego Roku Marzyniu!