23 grudnia 2024

Prosty i szybki piernik z musem czekoladowym

Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu mojej babci, wzbogacony czekoladowym ganaszem, tym razem nie w formie polewy, a musu czekoladowego, który nadaje piernikowi dodatkowej lekkości.


Składniki na 10 sztuk:

Piernik:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 125 g syropu z buraków cukrowych
  • szczypta soli
  • 0,5 opakowania przyprawy do piernika
  • 70 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem czekoladowy (ganasz)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany
  • wiórki czekoladowe
  • prażone orzechy laskowe

Maslo rozpuscic na srednim ogniu, dodac cukier, syrop z buraków cukrowych, przyprawe piernikowa oraz sól i mieszac trzepaczka, az wszystkie skladniki dobrze sie polacza - wtedy zdjac mieszanine z ognia i dodac zimne mleko a nastepnie wbijac jajka do letniej mieszanki i wszystko dobrze wymieszac.

Do innej miski wsypac make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona. Wszystko wymieszac i dodac przygotowana mase piernikowa.

Wszystkie skladniki tak dlugo mieszac, az beda mialy odpowiednia konsystencje. Rozgrzac piekarnik do 175° C (góra/dół). Kwadratowa forme do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia (alternatywnie mozna uzyc tortownicy). Wlac ciasto (3-4 cm wysokosci) i wygladzic. Piec na srodkowej szynie przez ok. 30 minut. 

Wczesniej przygotowac ganasz - najlepiej dzien wczesniej.
Posiekac gorzka czekolade. W rondelku podgrzac śmietanke (nie dopuscic do wrzenia!) i zalac nia posiekana czekolade. Odstawic na chwile a nastepnie wymieszac na gladka mase. Pozostawic do ostygniecia w lodówce na co najmniej 3 godziny – najlepiej na cala noc. Ostudzona mase czekoladowa ubic mikserem recznym, az uzyska konsystencje przypominajaca mus.

Upieczony piernik calkowicie ostudzic i schlodzone ciasto pokroic na porcje. Kawalki ulozyc na talerzach, napelnic musem czekoladowym rekaw cukierniczy z końcówka w ksztalcie gwiazdki i wycisnac go na ciasto w ksztalcie fali lub kropek. Udekorowac wiórkami czekolady i prazonymi orzechami laskowymi.

Moje ostanie 3 przepisy doskonale komponuja sie smakowo i wizualnie i sa niekonwencjonalna propozycja na 3-daniowe proste, szybkie, lekkostrawne i smaczne menu swiateczne.

6 komentarzy:

  1. Przepyszny piernik, a prezentacja bajeczna! 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kasiu, piernik jest naszym najbardziej uniwersalnym swiatecznym ciastem, gdyz wychowani nie tylko w róznych tradycjach, ale i w róznych krajach, mamy zupelnie inne wspomnienia smaków dziecinstwa, ale jak widac jest kilka podobnych :)

      Usuń
  2. No jak babcinowy, to mus zapisać i upiec!
    Pięknie i apetycznie się prezentuje ten świąteczny stół :-) Ja niestety nic zmienić nie mogę w wigilię, bo H&C to zajadli obrońcy tradycji (zwłaszcza Martik, bo dla niej to ważne, skoro jedzie pół Europy na wigilię).
    Kochana Marylko, wszystkiego co najlepsze Wam życzymy, w czas świąteczny i na Nowy Rok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och Marzyniu, to nie byl swiateczny stól, tylko photoshopowo spreparowane otoczenie do "dan próbnych", które juz wykonalam przed swietami, aby w czasie swiat nie bylo wpadki :)
      Wiesz, jesli wszyscy sa wychowani w tej samej tradycji, to nie ma problemu, ale my niestety choc pochodzimy z krajów, gdzie kuchnie sa w sumie podobne, to akurat swieta róznia sie pod wieloma wzgledami. W pln. Niemczech, gdzie wychowal sie mój maz na Wiglie serwuje sie jedynie parówki z salatka ziemniaczna na pamiatke ubóstwa w stajence i profilaktycznie przed obfitym jedzeniem nastepnego dnia. Z tej tradycji pozostaly w naszych swietach jedynie ziemniaki, z których robie zawsze zupe z jakims ekskluzywnym dodatkiem. Za to nie mamy barszczu, który wprawdzie lubie, ale nie mam ochoty na lepienie uszek :) W ciescie sa grzyby, które mi przypominaja nasza Wigilie i to, co lubie najbardziej - szpinak z gorgonzola, a ze teraz zyjemy w USA to oczywiscie nie moglo zabraknac dyni :)
      Deser jest najbardziej uniwrsalny, gdyz piernik pasuje do polskich, niemieckich i amerykanskich swiat :))
      Poza tym w USA swieta sa tylko 25 grudnia, wprawdzie swietujemy tez Wigile i drugi dzien swiat, ale w atmosferze normalnego dnia, gdyz jedynie w Wigilie niektórzy ida wieczorem po pracy do kosciola, ale jest to wlasciwie normalny dzien, a w drugi dzien swiat np. trzeba juz pozbyc sie choinki, gdyz pózniej juz ich nie zabieraja w duzych miastach. Co kraj, to obyczaj...
      Marzyniu, Tobie i Twojej rodzinie zycze dobrego Nowego Roku. Usciski.

      Usuń
    2. Bardzo ciekawe informacje mi zapodałaś :-) Ja teraz jestem w Słowenii i wiem (bo wigilia 2 lata temu była u Nich), że oni także na wigilię mają bardzo skromne menu, czyli: KIEŁASĘ NA GORĄCO! Dla Polaków to nie do pomyślenia, chociaż nawet w niezwykle konserwatywnej Polsce biskupi już dawno ogłosili, że nie ma powodu, dla którego trzeba pościć w wigilię (zresztą jaki to post, gdy każdy umiera z przejedzenia...) Buziaki noworoczne :-*

      Usuń
    3. Post w czasie Wigilii jest chyba tylko w Polsce, nawet w innych krajach katolickich ludzie nie poszcza, o ile swietuja tam Wigilie. W Niemczech w niektórych regionach na Wigilie jest ryba, ale nie ma to chyba zwiazku z postem.
      Szczesliwego Nowego Roku Marzyniu!

      Usuń