7 listopada 2023

Sałatka Waldorf light

Sałatka Waldorf (której nazwa pochodzi od nowojorskiego hotelu, w którym została wykreowana) to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Moja świąteczna wersja jest bardzo zbliżona do oryginału, z tą tylko różnicą, że zamiast majonezu użyłam serka śmietankowego. Doskonała alternatywa na czas, kiedy zazwyczaj jadamy ciężkie potrawy z dużą ilością tłuszczu, cukru i białej mąki.


Składniki na 4 osoby:

  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 organiczna cytryna
  • 0,5 główki selera
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • trochę bulionu warzywnego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 2 jabłka
  • 2 łodygi pietruszki
  • 2 gałązki lubczyku
  • sól, pieprz

Owoce cytrusowe umyc, zetrzec skórke i wycisnac sok z cytryny. Obrac korzen selera i za pomoca obieraczki do warzyw odciac cienkie paski, wlozyc je do miski, dodac odrobine oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Seler energicznie ugniatac, aby stal sie bardziej miekki.
Do innej miski wlozyc serek smietankowy i mieszac az bedzie gladki. Dodac troche oliwy z oliwek, olej z orzechów wloskich i po 1 lyzeczce skórki cytrynowej i pomaranczowej. Doprawic sola, pieprzem, syropem klonowym i odrobina soku z cytryny, nastepnie wszystko dobrze wymieszac. W razie potrzeby dodac odrobine bulionu, aby krem ​​byl jeszcze gladszy. Paski selera wymieszac z serkiem i odstawic.

Oddzielic jasne, drobne listki selera i odlozyc je na bok. Umyc i osuszyc lodygi selera naciowego i jablka i pokroic w drobna kostke. Wlozyc do miski i wymieszac. Doprawic oliwa, syropem klonowym, sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Grubo posiekac liscie selera, natke pietruszki i lubczyku. Polowe dodac do mieszanki jablek i selera, reszte wymieszac z odrobina oliwy z oliwek i sokiem z cytryny i odlozyc do dekoracji.
Orzechy wloskie grubo posiekac i lekko uprazyc na patelni bez tluszczu.

Na talerzu ulozyc 1 porcje selera z serkiem smietankowym, dodac orzechy i mieszanke jablkowo-selerowa. Na wierzchu ulozyc garsc ziól. Całosc skropic oliwa i posypac mielonym pieprzem.

Kto chce, moze wymieszac skladniki, z wyjatkiem ziól, i podac jako klasyczna salatkę Waldorf. a ziola uzyc tylko jako dekoracji.

2 komentarze:

  1. Jest naprawdę rewelacyjna! Cudowna gra smaków i aromatów na talerzu 🥰
    Zrobię koniecznie, bo nigdy nie miałam okazji jej próbować.
    Pozdrawiam ciepło 🤗🌷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam, gdyz seler z jablkiem i orzechami to niezwykle smaczne polaczenie.
      Pozdrawiam równiez :))

      Usuń