17 listopada 2023

Szarpany chlebek z orzechami pekan i jabłkami

Bardzo smaczny chlebek nadziewany jabłkami i orzechami pekan, którego nie trzeba kroić, gdyż łatwo daje się „szarpać”. Przepis jest wegański, ale tylko z dwoma zamiennikami: napojem roślinnym zamiast mleka i margaryną zamiast masła. Jest to słodka wersja chlebka, w wersji wytrawnej można użyć np. salami, suszonych pomidorów lub innych warzyw albo sera feta.


Składniki na ciasto:

  • 290 ml napoju roślinnego / mleka
  • 80 g margaryny
  • 0,5 kostki drożdży
  • 550 g mąki pszennej typu 405 lub 550
  • 80 g cukru
  • 10 g soli
Składniki na nadzienie:
  • 3 jabłka
  • 60 g margaryny / masła 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 100 g orzechów pekan
  • cukier puder

Przygotowac ciasto drozdzowe: w garnku podgrzac napój roslinny i margaryne do temperatury ok. 37° C. Drozdze pokruszyc i rozpuscic caly czas mieszajac. W misce wymieszac make, cukier i sól i zróbic w niej dolek. Wlac mieszanine drozdzy do zaglebienia i pozostawic pod przykryciem na 10 minut. Następnie wyrabic wszystko na gladkie ciasto za pomoca robota kuchennego przez 6 minut.
Na stolnice wysypac make i ponownie zagniesc ciasto zwijajac je w ksztalt kulki. Przykryc ciasto i odstaw do wyrosniecia w cieple miejsce na 1 godzine. Objetosc powinna się podwoic.
Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne i pokroic w ósemki. Wymieszaj cynamon z cukrem.
Na patelni rozgrzac tluszcz (w wersji weganskiej margaryne). Dodac jablka i 2 lyzki mieszanki cukru i cynamonu. Dusic na malym ogniu przez ok. 5 minut.
Orzeszki pekan uprazyc na patelni bez tluszczu, nastepnie drobno posiekac. Mozna je równiez skarmelizowac woda i cukrem.
Ciasto rozwalkowac na posypanej maka powierzchni o wymiarach około 40 x 40 cm i pokroic na 16-20 kwadratów.

Na kwadratach rozlozyc ostudzone kawalki jablek i orzechy pekan.
Natluscic i oprószyc maka forme do pieczenia i ustawic ja pionowo. Ukladac  kwadraty z nadzieniem jeden na drugim w formie, nastepnie forme ustawic  poziomo i w razie potrzeby lekko dopasowac platy ciasta tak, aby wypelnialy cala forme. Posypac powierzchnie pozostala mieszanka cukru i cynamonu.
Przykryc i odstawic ciasto do wyrosniecia na kolejne 15 minut. W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do 180° C (termoobieg)
Piec na srodkowej pólce przez 40-45 minut. Jezeli wierzch stanie sie zbyt ciemny nalezy nieco obnizyc temperature i wydluzyc  czas pieczenia.
Wyjac chlebek  z piekarnika, chwile ostudzic, nastepnie wyjac z formy i posypac cukrem pudrem.

Jesc "szarpiac" warstwy. Chlebek smakuje bez zadnych dodatków, mozna go jednak podac np. z lodami waniliowymi.
Smakuje równiez nastepnego dnia po opieczeniu.

Danie Dnia na Smakerze 17.01.2024 TUTAJ

6 komentarzy:

  1. Przecudowny chlebek! 😍 Wygląda pięknie, a smakuje i pachnie pewnie obłędnie 🧡
    Od samego patrzenia pracują mi kubki smakowe 🥰.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :)
      Robie go z róznym nadzieniem, ale ten sklad najbardziej smakuje rodzinie.

      Usuń
  2. O rany! Ale cudo! Jeszcze takiego chlebka nie piekłam, ale przepis sobie zapisuję i chętnie zrobię, chociaż nie wiem kiedy,bo teraz mam jeszcze kilka planów kulinarnych 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam, tym bardziej, ze mozna go upiec "w miedzyczasie" :)

      Usuń
  3. Piekę czasami chlebek "szarpany", ale jeszcze nigdy z jabłkami ;-) Do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń