Przepis na cielęcinę w sosie na bazie śmietanki i zalewy z ogórków konserwowych. Delikatna cielęcina nie potrzebuje dużej ilości przypraw, a sos do niej zrobiłam tym razem bez wina, za to dodałam trochę zalewy z ogórków konserwowych, które są również składnikiem tego dania.
- 450 g cielęciny (biodrówki)
- 4 szalotki
- 250 g brązowych pieczarek
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 2 łyżki zalewy do ogórków konserwowych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- 1 pęczek pietruszki
- sól, pieprz
Cielecine pokroic w cienkie plasterki grubosci miesa na rolady. Nastepnie pokroic na drobne paski w poprzek wlókien. Szalotki obrac i pokroic w drobne pierscienie. Oczyscic i pokroic pieczarki.
Na patelni rozgrzac maslo klarowane. podsmazyc w nim mieso, doprawic sola i pieprzem. Gdy mieso uzyska delikatny brazowy kolor, wyjac je z patelni i odlozyc na bok. Na tej samej patelni usmazyc na oliwie pieczarki, w razie potrzeby dodac troche masla klarowanego. Po ok. 2 minutach dodac szalotki, doprawic sola, pieprzem i wycisnietym sokiem z cytryny.
Mieso z powrotem wlozyc na patelnie z pieczarkami, dodac smietane, rosól, zalewe z ogórków i zmiazdzony zabek czosnku i dusic 2-3 minuty. Ogórki konserwowe pokroic w plasterki i dodac do miesa. Posypac posiekana pietruszka.
Podawac z ulubionymi dodatkami.
Mam takie pyszne korniszony, a zawsze wylewam zalewę. I jakoś nie ogarnęłam, że przecież to gotowa marynata do mięs! Dzięki za podpowiedź :-*
OdpowiedzUsuńMarzyniu, ja zalewe z ogórków konserwowych (nie tylko korniszonów, ale i duzych ogórków, które moze nawet bardziej lubie niz kiszone) zawsze przechowuje w szczelnie zamknietym sloiku w lodówce i stosuje nie tylko do potraw miesnych, ale przede wszystki do salatek na bazie majonezu, podobnie jak musztarde. Nie wyobrazam sobie salatki warzywnej bez majonezu z musztarda i zalewa od ogórków. Kazda salatka, której co najmniej jeden skladnik pasuje do ogórków konserwowych ma zawsze zalewe w majonezie.
Usuń