Idealne, proste, szybkie i zdrowe danie. Aby w pełni docenić jego smak i wartości odżywcze, polecam stosować organiczne warzywa, świeżego ananasa (nie z puszki) i dobrego łososia. Kupując go nalezy zwrócić uwagę na pochodzenie: preferowane są Atlantyk i Pacyfik. Jednakże odradzam dzikiego łososia z północno-zachodniego Pacyfiku lub Morza Bałtyckiego lub łososia hodowanego w pobliżu Chile. Jeśli decydujemy się na łososia hodowlanego, warto wybrać łososia z etykietą ekologiczną. Ekologiczna hodowla łososia jest szczególnie popularna w Norwegii, Szkocji i Irlandii.
Szaszłyk:
- 200 g świeżego fileta z łososia, bez skóry
- 0,5 średniej cukinii
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,3 świeżego ananasa
- 1 duża papryczka pepperoni lub chili
Żółty ryż:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 0,5 pęczka dymki
- 0,3 łyżki kurkumy
- 0,5 łyżki masła
- sól, cukier
- oliwa z oliwek
Sos pomidorowy:
- 1 łyżka cukru
- 300 ml soku pomidorowego
- 0,5 marakui
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta chili w proszku lub świeżej papryczki chili
- sól
Najwiecej czasu zajmuje przygotowanie skladników szaszlyków. Umyc fileta z lososia, osuszyc, oczyscic z ewentualnych osci i pokroic w kostke. Umyc warzywa, cukinie pokroic w grube plasterki, obrac papryke i ananasa i podzielic je na kawalki wielkosci kesa. Pokroic równiez papryczke chili z nasionami lub bez nasion na kawalki.
Wszystkie przygotowane skladniki nalozyc na szpikulec do szaszłyków w preferowanej ilosci i kolejnosci.
Gdy ryz i sos beda gotowe, smazyc szaszlyki na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty. Posolic i posypac chili w proszku.
Przygotowac ryz. Zagoowac ryz basmati (praktyczna zasada: 1 czesc ryzu, 2 czesci wody) w osolonej wodzie. Przykryc garnek, zmniejszyc ogien do minimum i czekac przez ok. 15 minut az ryz napecznieje.. W miedzyczasie oczyscic dymke i pokroic ja w pierscienie. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek i smazyc na niej dymke przez 2-3 minuty i posolic. Wymieszac ugotowany ryz z kurkuma i maslem i dodac smazona dymke.
Przygotowac sos pomidorowy. Do rondelka wsypac cukier i karmelizowac go do jasnobrazowego koloru (nie dluzej). Zalac go sokiem pomidorowym i zmniejszyc ogien. Aby sos byl wyjatkowo aromatyczny dodac miazsz z marakui wraz z nasionami. Posolic, dodac szczypte soli i odrobinę chili i poczekac, az sos lekko sie zagotuje. Na koniec dodac oliwe z oliwek.
Szaszlyki podawac na talerzach z zóltym ryzem i sosem.
Zdrowa, pyszna i pożywna propozycja 💚 Uwielbiam takie połączenia. Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lososia, w róznych wersjach :)
Usuń