10 listopada 2023

Krem z prażonych migdałów

Krem migdałowy różni się od musu migdałowego tym, że oprócz migdałów zawiera inne składniki, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu. Mój przepis to także przepis na prażone migdały, które nie tylko nierozerwalnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, ale są także niezwykle aromatyczną przekąską na inne pory roku.


Składniki na 1 słoik:

  • 200 g całych migdałów
  • 150 g cukru
  • 50 ml wody
  • 0,5 laski wanilii
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 3 szczypty soli


Aby przygotowac prazone migdaly, podgrzac cukier i dodac wode, az mieszanina stanie sie zlotobrazowa. Dodac migdaly i mieszac.az cukier bedzie wygladal na suchy. Kontynuowac mieszanie, az cukier znów bedzie lsniacy i pachnacy. Trwa to zazwyczaj kilka minut.

Migdaly ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i pozostawic do calkowitego ostygniecia.
Do blendera wlozyc miazge waniliowa, cynamon, olej, sól i ostudzone migdaly i zmiksowac na delikatns paste. W razie potrzeby dodac troche wiecej oleju.

Krem przechowywac w sterylnym słoiku i w chlodnym miejscu do 3 tygodni.
Chleb, bulke lub tosty posmarowac serkiem smietankowym, na wierzch dodac krem ​​migdalowy. Posypac prazonymi i posiekanymi orzechami.

Kremu migdalowego mozna uzywac nie tylko do smarowania 
ale takze w koktajlach, sosach i dressingach (szczególnie do dan azjatyckich), w wypiekach, zupach i gulaszach. Mozna go takze wykorzystac do stworzenia kremowej bazy do deserów lub budyniów.

4 komentarze:

  1. Aż mi kubki smakowe się rozkręciły! Już czuję smak aromatycznej kawy z takim obłędnym dodatkiem migdałowym. Rewelacja pomysł! Serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyobrazam sobie swiat bez zapachu prazonych migdalów, a krem ma wszechstronne zastosowanie.

      Usuń
  2. Pysznie, uwielbiam orzechowe kremy. :)

    OdpowiedzUsuń