Zdrowe i szybkie danie, do którego można wykorzystać dowolne warzywa jakie znajdziemy w lodówce; moja propozycja to tylko jedna z jego wersji. Sos Tamari albo sos sojowy nadaje potrawie japońskiego akcentu.
Składniki na zdjęciach są od jakiegoś czasu amerykańskie, gdyż teraz częściej mieszkam w USA, ale w Polsce można je również kupić, jeśli nie, to podaję zamienniki.
- brokuły
- 3 małe bakłażany
- 5-6 pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- siekany czosnek
- sos Tamari* lub sos sojowy
- nasiona sezamu
- chili
*Sos Tamari to sfermentowany sos wytwarzany z ziaren soi. Odkryto go podczas produkcji miso w Chinach. Jest wegański i bezglutenowy.
Warzywa pokroic na male kawalki, cebule najlepiej w piórka.
Podsmazyc cebule z czosnkiem nastepnie dodac po kolei warzywa, brokuly jako ostatnie. Nie smazyc zbyt dlugo, aby warzywa byly jeszcze chrupiace, na koniec dodac sos tamari i nasiona sezamu.
Warzyw nie trzeba doprawiac, sos tamari jest wystarczajaco slony. Mozna je posypac platkami chili.
Od razu widać, że to w Bostonie czy w NYC, bo lista składników na foto nie po niemiecku :-D Buziaki Marylko, miło Cię czytać i widzieć!
OdpowiedzUsuńKochana Marzyniu, gdzies juz o tym pisalam, ale w tym calym chaosie trudno mi sie jeszcze polapac... Mam jeszcze "w zapasie" duzo zdjec potraw, które sa warte wspomienia, zarówno z Niemiec jak i ze Stanów, wiec podejrzewam, ze w najblizszym czasie chaos bedzie jeszcze wiekszy :)) Ciesze sie, ze znowu tu jestem, ale mam straszne zaleglosci. Buziaki.
UsuńPyszne i pożywne danie 💚
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam 🤗
... i szybkie, co tez jest wazne :)
UsuńPozdrawiam równiez.