20 listopada 2023

Smażone warzywa

Zdrowe i szybkie danie, do którego można wykorzystać dowolne warzywa jakie znajdziemy w lodówce; moja propozycja to tylko jedna z jego wersji. Sos Tamari albo sos sojowy nadaje potrawie japońskiego akcentu.

Składniki na zdjęciach są od jakiegoś czasu amerykańskie, gdyż teraz częściej mieszkam w USA, ale w Polsce można je również kupić, jeśli nie, to podaję zamienniki.


Składniki na 1 porcję:

  • brokuły
  • 3 małe bakłażany
  • 5-6 pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • siekany czosnek
  • sos Tamari*  lub sos sojowy
  • nasiona sezamu
  • chili
*Sos Tamari to sfermentowany sos wytwarzany z ziaren soi. Odkryto go podczas produkcji miso w Chinach. Jest wegański i bezglutenowy.




Warzywa pokroic na male kawalki, cebule najlepiej w piórka.

Podsmazyc cebule z czosnkiem nastepnie dodac po kolei warzywa, brokuly jako ostatnie. Nie smazyc zbyt dlugo, aby warzywa byly jeszcze chrupiace, na koniec dodac sos tamari i nasiona sezamu.

Warzyw nie trzeba doprawiac, sos tamari jest wystarczajaco slony. Mozna je posypac platkami chili.


4 komentarze:

  1. Od razu widać, że to w Bostonie czy w NYC, bo lista składników na foto nie po niemiecku :-D Buziaki Marylko, miło Cię czytać i widzieć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Marzyniu, gdzies juz o tym pisalam, ale w tym calym chaosie trudno mi sie jeszcze polapac... Mam jeszcze "w zapasie" duzo zdjec potraw, które sa warte wspomienia, zarówno z Niemiec jak i ze Stanów, wiec podejrzewam, ze w najblizszym czasie chaos bedzie jeszcze wiekszy :)) Ciesze sie, ze znowu tu jestem, ale mam straszne zaleglosci. Buziaki.

      Usuń
  2. Pyszne i pożywne danie 💚
    Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... i szybkie, co tez jest wazne :)
      Pozdrawiam równiez.

      Usuń