Pojawiły się młode szparagi, zielone szparagi są wyjątkowo smaczne, delikatne i można je przygotować w kilka minut. Doskonale smakują z łososiem i sokiem pomarańczowym, w którym są ugotowane. Danie przygotowane w 15 minut jest lekkie, pożywne, zdrowe i niezwykle smaczne.
Składniki na 4 porcje:
- 500 ml soku pomarańczowego
- 1 organiczna pomarańcza
- 500 g zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- sól, cukier
- 100 ml bulionu warzywnego
- 400 g filetu z łososia
- 4 łyżki panko lub bułki tartej
- 2 gałązki mięty
- 1 cytryna
Odciac dolne koncówki szparagów i obrac je ewentualnie troche od dolu, ale tylko w razie potrzeby, gdyz w zasadzie zielonych szparagów nie obiera sie.
Nastepnie smazyc je na srednim ogniu przez max. 2-3 minuty z odrobina oliwy z oliwek i masla i zmiazdzonymi zabkami czosnku Doprawic je sola i cukrem i obracac od czasu do czasu.
Podgrzac sok pomaranczowy i zredukowac go o ok. 1/3 . Dodac do niego starta skórke pomaranczy i wycisniety z niej sok.
Szparagi po usmazeniu wyjac z patelni i wlac do niej zredukowany sok pomaranczowy. Dodac do soku bulion i wszystko lekko zagotowac, nastepnie wlozyc szparagi z powrotem do patelni, dodac do plynu kawalek masla i gotowac szparagi w soku przez kolejne 2-3 minuty.
Lososia dokladnie oczyscic, pokroic w plastry o grubosci 0,5 cm i lekko doprawic sola. Na patelnie wlac kilka kropli oleju i podsmazyc plastry lososia z dwóch stron, kazda strone maksymalnie 1 minute, ryba powinna byc jeszcze szklista w srodku.
Na patelni bez tluszczu podsmazyc panko na zloty kolor. Liscie miety pokroic w drobne paski.
Szparagi ulozyc na talerzu i obficie polac sokiem. Na wierzchu ulozyc kawalki lososia. Calosc skropic oliwa i sokiem z cytryny, posypac bulka tarta i mieta.
Świetnie przemyślany i skomponowany obiad. Do tego taki elegancki. Naprawdę pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziekuje. Nieskromnie musze przyznac, ze jest to bardzo smaczne danie, a przy tym powstaje w ciagu kilkunastu minut:)
UsuńOch, co za pyszności! U nas nie ma jeszcze szparagów, a i łosoś nie gości niemal wcale na mym stole... Ale zawsze miło zobaczyć :-)
OdpowiedzUsuńP.S. Marylko, czy Ty to naprawdę sama to wszystko gotujesz ?! I ta piękna Pani, wyglądająca jak dwudziestolatka, na filmikach TO TY?!
Oh, dwudziestolatka jeszcze nikt mnie nazwal, przewaznie uchodze za czterdziestke, a to i tak duzy komplement biorac pod uwage, ze nasz syn w maju skonczy 41 lat :)
UsuńTak, sama wszystko gotuje, czasami z mezem, bo lubimy razem gotowac przy dobrej muzyce i czasami lampce wina, tzn. on wino, ja soczek :)
A powracajac do dania - w Stanach mozna wlasciwie kupic tylko zielone szparagi, zawsze mi lepiej smakowaly, ale teraz gdy w NY trudno kupic biale, mam zawsze straszna ochote na biale :))