Galettes od wieków stanowią integralną część kuchni bretońskiej. We Francji najbardziej znana jest ich słodka wersja, podawana tam w święto Trzech Króli (galette des rois). W zależności od regionu stosuje się ciasto francuskie lub ciasto drożdżowe. W Bretanii najpopularniejsze galettes to cienkie naleśniki z mąki gryczanej w stylu crêpe, zwykle z pikantnym nadzieniem. Moja galette nadziewane jest serem morbier, pieczarkami duszonymi w śmietanie, konfiturą cebulową i suszoną szynką . Zwykle używam francuskich składników, ale oczywiście można je zastąpić innymi lub zmienić cały skład nadzienia w zależności od upodobań.
Ciasto na galette:
- 250 g mąki gryczanej
- 2 jajka
- 500 ml zimnej wody
- 40 g roztopionego masła
- drobna sól morska lub fleur de sel
Nadzienie:
Kilka slów o skladnikach:
*Morbier to francuski ser póltwardy, wytwarzany z mleka krowiego. Dojrzewa około 3 miesiecy. Pierwotnie robiono go tylko wtedy, gdy zabraklo mleka na krag sera comté (ok. 36 kg). Dolna polowe przyrzadzano z porannego mleka krowiego, nastepnie na powierzchnie posypywano lekka warstwe popiolu, aby chronic ser przed zarazkami i wysychaniem, a górna polowe przyrzadzano z wieczornego mleka i tak powstawal morbier z charakterystycznym czarnym paskiem posrodku, który nadaje serowi charakterystycznego wygladu ale nie ma zadnego wplywu na jego smak, który jest delikatnie owocowy z bardzo subtelną nuta kwaskowa.
Do galettes mozna uzyc oczywiscie innego sera, ser morbier jest dostepny w Polsce, nie wiem w jakich sklepach, ale na pewno w internecie m.in. TUTAJ i TUTAJ
**Pieczarki w smietanie. Kazdy ma swój sposób na pieczarki w smietanie. Ja zwykle dusze je na masle z cebula, smietana i odrobina bialego wina. Wino nadaje im niepowtarzalnego smaku.
***Konfitura cebulowa. Przepis podalam TUTAJ
W duzej misce dobrze wymieszac make gryczana, sól, roztrzepane jajka i zimna wode, a nastepnie dodac roztopione maslo. Ciasto musi byc gladkie i splywajace po lyzce. Nastepnie odstawiamy ciasto na 2 godziny w chlodne miejsce.
W tym czasie przygotowujemy pieczarki i cebule.
Nastepnie na patelnie wlac troche ciasta (nie za duzo - galettes musza byc cienkie). Poruszac patelnia tak, aby ciasto równomiernie rozlozylo sie na dnie patelni. Smazyc przez kilka minut, po obróceniu na druga strone zaczac nadziewanie od sera i pieczarek. Nadzienie ulozyc na srodku pozostawiajac wolne brzegi.
Na pieczarki nalozyc cebule a na koniec plasterek szynki. Gdy ser sie lekko roztopi zlozyc rogi galtte.
Galette podawac z dowolna salata.
Boże, cóż za festiwal smaków w tym nadzieniu! Ja z mąki gryczanej robiłam tylko bliny :-(
OdpowiedzUsuńPoniewaz nie uzywam maki pszennej, robie wszystko z gryczanej i orkiszowej, Sprawdza sie do wszystkiego. Acha, ciasta robie tez z owsianej, tzn. miele po prostu platki owsiane :) ciasta lubie równiez z migdalowej (tez miele migdaly:)
OdpowiedzUsuńCałość to prawdziwa gra smaków i aromatów. Galette zrobię koniecznie, bo uwielbiam mąkę i kaszę gryczaną. Kiedyś często robiłam naleśniki z białej mąki gryczanej i chyba muszę wrócić do tych nawyków :)
OdpowiedzUsuńwarto, gdyz jest nie tylko smacznie, ale i zdrowo :)
UsuńDziekuje :))