18 kwietnia 2024

Zupa kukurydziana z Nowej Anglii

Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder to amerykańska nazwa gęstej zupy rybnej lub zupy z innymi owocami morza. Jednak obecnie nazwa ta jest używana również jako ogólne określenie różnych zup kremowych, takich jak np. zupa kukurydziana. Podstawą rosołu tej zupy jest zawsze peklowana wieprzowina lub bekon. Taka zupa jest szczególnie powszechna w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych i właśnie przepis na zupę kukurydzianą przywiozłam niedawno z Nowej Anglii. Smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 3 duże ziemniaki (drobna kostka)
  • 420 g świeżej lub  mrożonej kukurydzy
  • 4-6 plastrów bekonu
  • 1 duża cebula (drobna kostka)
  • sól, pieprz
  • 1 l mleka (pół na pół ze śmietana)
  • 2-3 łyżki masła 
  • szczypiorek do dekoracji
  • krakersy jako dodatek

Bekon mozna upiec w piekarniku w temp. 180°C, az bedzie chrupiacy, ale mozna go równiez pokroic na kawalki i usmazyc w garnku, w którym bedzie gotowana zupa. Odlozyc 1/4 bekonu do dekoracji.
Cebule podsmazyc na masle lub na tluszczu z bekonu, az bedzie szklista. Dodac do niej pokrojone w kostke ziemniaki i doprawic sola i pieprzem.

Zalac ziemniaki wrzatkiem tak, aby byly przykryte i gotowac pod przykryciem az beda lekko miekkie, wtedy dodac kukurydze.

Nastepnie dodac mleko (najlepiej pól na pól ze smietana) i lyzke masla.
Gotowac na malym ogniu przez pól godziny lub do momentu, az ziemniaki beda calkiem miekkie. Kto lubi, moze dodac pod koniec jeszcze troche usmazonej cebuli dla lepszego smaku.

Do dekoracji uzyc szczypiorku i kawalków upieczonego lub usmazonego bekonu i jako dodatek smakuja krakersy.

W zaleznosci od preferencji podajemy zupe z kostkami ziemniaków i cala kukurydza, kto woli kremowa zupe, mozna ja zmiksowac przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Mniam! Zupa w moim guście. Jedynie na obecnym etapie życia jestem zmuszona pominąć boczek,ale cała reszta jak najbardziej mi pasuje. Tym bardziej że bardzo lubię świeżą kukurydzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja boczku w zasadzie nigdy nie jadlam, wiec moja zupa troche odbiegala od oryginalnego przepisu. Cebule smazylam na oliwie z oliwek, do zupy dodalam kilka malych kawaleczków boczku, natomiast reszte boczku rodzina uzyla jako dodatki. Najpierw ugotowalam zupe bez boczku, ale ona nie miala takiego smaku jak zupa z boczkiem, wiec dlatego w drugiej próbie poszlam na kompromis i kazdy z czlonków rodziny mógl regulowac jego ilosc.
      Swieza kukurydza jest konieczna, gdyz chemia z puszki zepsulaby smak.

      Usuń