Wiele osób czytających ten tytuł prawdopodobnie podejdzie do niego bardzo sceptycznie. Jednak skojarzenie z dżemem jest mylące. Duszona cebula nadaje się jako sos do serów, do dań krótko smażonych lub do crostini. Jest bardzo popularna w innych krajach, zawiera niewiele składników i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. A jej smak jest po prostu boski.
- 500 g cebuli
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
W rondlu roztopic maslo. dodac posiekana cebule i cukier. Mieszac przez 5 minut na srednim ogniu, az do karmelizacji.
Dodac czerwone wino, lyzke octu balsamicznego, sól i pieprz. Dusic przez godzine na bardzo malym ogniu, czesto mieszajac. Podawac na cieplo lub na zimno.
Konfitura cebulowa dobrze komponuje sie z serami, smakuje takze z grillowanym miesem, jako pasta do chleba lub jako dodatek do domowego burgera lub hot doga. Pasuje równiez do dania, którego przepisem podziele sie wkrótce.
Ja jestem fanką cebuli w każdej postaci, więc biorę przepis w ciemno! 🙂
OdpowiedzUsuńMysle, ze bedzie smakowac:)
UsuńWyborna konfitura 🧡 Musi smakować obłędnie! 😍
OdpowiedzUsuńZawsze mam zapas w lodówce, gdyz jest bardzo uniwersalna :)
UsuńDziekuje!
Każdy z tych smakołyków przyozdobionych cebulką w Twoim wykonaniu aż się prosi o degustację :-)
OdpowiedzUsuńW czym problem, jak widzisz nie sa to zbyt skomplikowane dania :). Gdybym mieszkala teraz blizej, podeslalabym Ci jakies danie i sloik cebulki :)
Usuń