26 kwietnia 2024

Konfitura z cebuli

Wiele osób czytających ten tytuł prawdopodobnie podejdzie do  niego bardzo sceptycznie. Jednak skojarzenie z dżemem jest mylące. Duszona cebula nadaje się jako sos do serów, do dań krótko smażonych lub do crostini. Jest bardzo popularna w innych krajach, zawiera niewiele składników i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. A jej smak jest po prostu boski.


Składniki na  8 osób:

  • 500 g cebuli
  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

W rondlu roztopic maslo. dodac posiekana cebule i cukier. Mieszac przez 5 minut na srednim ogniu, az do karmelizacji.
Dodac czerwone wino, lyzke octu balsamicznego, sól i pieprz. Dusic przez  godzine na bardzo malym ogniu, czesto mieszajac. Podawac na cieplo lub na zimno.

Konfitura cebulowa dobrze komponuje sie z serami, smakuje takze z grillowanym miesem, jako pasta do chleba lub jako dodatek do domowego burgera lub hot doga. Pasuje równiez do dania, którego przepisem podziele sie wkrótce.

6 komentarzy:

  1. Ja jestem fanką cebuli w każdej postaci, więc biorę przepis w ciemno! 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyborna konfitura 🧡 Musi smakować obłędnie! 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze mam zapas w lodówce, gdyz jest bardzo uniwersalna :)
      Dziekuje!

      Usuń
  3. Każdy z tych smakołyków przyozdobionych cebulką w Twoim wykonaniu aż się prosi o degustację :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W czym problem, jak widzisz nie sa to zbyt skomplikowane dania :). Gdybym mieszkala teraz blizej, podeslalabym Ci jakies danie i sloik cebulki :)

      Usuń